Дејан Ристић: Споменик Стефану Немањи је ретко виђен кич и ВЕЛИКА УВРЕДА!

Дакле, да кренемо редом… Да ли Стефан Немања треба да има споменик у Београду? Мој одговор, као грађанина и историчара, гласи: АПСОЛУТНО! Какав споменик? Једино што као грађанин очекујем јесте да буде примерен и достојанствен.

стефан немања
Фото: Facebook

Али, од племените иницијативе до реализације на крају смо дошли до нечег заиста непримереног.

Пре неколико дана је објављено како ће ,,споменик“ Стефану Немањи, рад руског вајара Рукавишњикова, бити висок 28 метара.

Треба ли уопште и напоменути да се величина једног владара не мери у метрима, већ у делима? Немањина дела и заоставштина су вечни. Они су сабрани у једној речи – СРБИЈА.

Осим што је у питању до сада у Београду и Србији ретко виђен кич, тај ,,споменик“ ће заклонити дивно здање главне престоничке железничке станице која је репрезентативан пример градитељског наслеђа с краја XIX века.

И као да није довољно то што је овај ,,споменик“ својим изгледом, садржајем и ,,естетиком“ крајње увредљив, него је и локација потпуно погрешна.

Треба ли иницијаторе подизања овог ,,споменика“ подсетити на то да Стефан Немања никада није ногом крочио у Београд, као и да наша престоница тада није била део његове државе? Уколико је то тачно, а јесте, онда је можда било боље одредити локацију која макар хронолошки кореспондира са епохом када је живео утемељивач српске државе, а то је комплекс Београдске тврђаве.

Избор платоа испред дивног здања главне престоничке железничке станице може да имплицира и то да је велики жупан, уствари, био машиновођа или кондуктер.

О ,,естетици“ и ,,симболици“ овог ,,споменика“ не бих ни трошио речи. Ово је, по свему судећи, неки ,,препаковани и рециклирани“ кнез Владимир, кнез Александар Невски или кнез Игор који нам је, да простите, уваљен као велики жупан Стефан Немања.

,,Споменик“ је у тој мери непримерен да је то невероватно. Живо ме, на пример, занима зашто се Стефан Немања вере по напуклом византијском шлему… Можда није био само машиновођа и кондуктер, него и акробата…

стефан немања
Дејан Ристић / Фото: Facebook

Људи, ово никако није за пошалицу… Ово је разлог за неверицу и тугу… Ђаво је дефинитивно однео шалу… Дође ми да плачем… Најискреније.

P.S. – Овим ,,спомеником“ ћемо надмашити и Скопље, а то се до скора сматрало скоро па немогућим.

ФБ Дејан Ристић

2 Коментари

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.