ПРАВОСЛАВЉЕ УГРОЖЕНО од европског и светског агресивног секуларизма!

Невладина организација „Српски народни покрет Избор је наш“, организовала је 27. фебруара 2018. године, у Бањалуци, међународну конференцију под називом „Савремени изазови православног идентитета“.

православље
Фото: Хронограф

Политички и црквени експерти из Републике Српске и из земаља региона на конференцији су разматрали стратегију очувања православља, као главне здраве покретачке снаге нашега друштва, и истовремено указали на опасност од стварања синтетских религија које теже да замене православни идентитет и, самим тим, православно друштво насилно уведу у погубне процесе новог светског поретка.

По мишљењу учесника конференције, многобројни друштвени проблеми и изазови пред којима се налази савремени свет повезани су у већини случајева са нерешеним питањем националног и верског идентитета, припадношћу западној или православној цивилизацији.

Западна Европа била је некада носилац и чувар хришћанског идентитета, данас на том простору ЕУ проводи дискриминирајућу политику према хришћанству и одбацује право на постојање традиционалних религија. Позивајући се лицемерно на појам „људских права“, они критикују такве институте православног идентитета као што су породица, материнство, детињство, здраву оријентацију мушко – женских односа, те све традиционалне принципе и вредности.

„Јединствена Европа“, како сама себе често назива, јавно и транспарентно руши основе православног идентитета, основаног на хришћанским вредностима, и тим самим улази у веома ризичан период свога постојања. Налазећи се пред изазовима таквих догађаја као што су Brexit, каталонски референдум, сепаратизам у Шкотској и северној Италији, планови Европске Уније на пољу даље узајмне интеграције постају обична фарса.

Учесници конференције су говорили о тешком положају православних хришћана у целом свету. Посебна пажња била је посвећена тешком стању православних хришћана у Црној Гори и у братској Украјини. Трагични догађаји у овим земљама сведоче да политички утицаји западних сила на земље у којима већински живи православни народ, доводе до губитка како националних, тако и моралних и духовних вредности.

Јавно нарушавајући норме међународног права, државне власти Црне Горе и Украјине мешају се у унутрашња питања црквеног живота, користећи политичко-правне инструменте у доношењу одлука о њеном канонском положају. Као последица тога, националисти назаконите и неканонске украјинске цркве насилно су заузели 60 храмова Московске Патријаршије, а у Црној Гори лажна црква и бахата држава кидишу на целокупну имовину Црногорске митрополије.

православље
Фото: Илустрација

Расколничке групе, уз подршку политичког руководства у Кијеву на агресиван начин покушавају да у потпуности дискредитују слободу верника Московске Патријаршије. Државни врх Украјине, охрабрен подршком Европске Уније и Америке, врши притисак на Васељенског Патријарха Вартоломеја са циљем признања „Самосталне помесне украјинске православне Цркве“.

Учесници конференције позивају све помесне православне цркве да осуде неканоске покушаје стварања „самосталне помесне украјинске православне Цркве“, те исто тако и неканоске активности расколничких присталица у Црној Гори, који несумњиво доприносе рађању нових раздора и раскола у православном свету.

Изражавајући жаљење и саосећање за трагичним догађајима кроз које данас пролази братски украјински народ, учесници конференције позивају на јединство и мир у име светости и истинитости православља.

Узимајући у обзир важност и актуелност свих проблема који су били размотрени на конференцији, а у циљу стварања основа за дугорочни рад на пољу очувања православнога идентитета, учесници конференције су изразили потребу за стварањем међународне групе експерата по питањима очувања православног идентитета и супростављању идеологији агресивнога секуларизма.

Председник СНП Избор је наш Дане Чанковић

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.