Милошевићу СПОМЕНИК, улица или трг У БЕОГРАДУ

Активисти СПС и удружење „Слобода“ предали захтев Скупштини града Београдa и Вучићу. Ивица Дачић: Подржавам идеју, одлучиће скупштина.

слободан милошевић
Слободан Милошевић/Фото: Новости

Слободан Милошевић могао би да добије споменик, улицу или трг у Београду! На иницијативу почасног председника СПС Милутина Мркоњића, у петак су група од двадесетак младих страначких активиста и представници удружења грађана „Слобода“ на писарници Скупштине града предали управо такав захтев.

Ову иницијативу, уочи годишњице смрти бившег председника Србије и СРЈ у недељу, разматраће нова Комисија за споменике и називе улица и тргова, која ће бити формирана након конституисања новог сазива Скупштине Београда. Подмладак социјалиста у петак је овај предлог предао и у Председништво како би са њим упознали и шефа државе Александра Вучића.

Ову иницијативу подржава и председник СПС Ивица Дачић:

– Слажем се са идејом, али ће коначну реч имати нови сазив Скупштине града – рекао је Дачић за „Новости“.

Како смо сазнали, замисао је да се споменик направи у природној величини, али још није разрађено да ли би био камени или изливен у бронзи. Засада је и тајна ко ће бити аутор, а у предлогу није сугерисано ни где би споменик био, нити која улица би могла да понесе Милошевићево име. То је остављено Комисији да процени.

Како су подносиоци захтева образложили, овај чин је морална обавеза и људски дуг према човеку, политичару и државнику који се доследно до краја живота борио за национални интегритет.

слободан милошевић
Фото: Новости

– Желимо да на овај начин очувамо вредности за које се он залагао до смрти – казала нам је Јована Димитријевић, која је и формално на шалтеру скупштинске писарнице предала иницијативу. – Три круцијалне чињенице му се не могу оспорити: склапање Дејтонског споразума, који је донео мир у БиХ и стварање Републике Српске, Резолуција 1244 којом је КиМ задржан у саставу Србије и херојска одбрана српског народа пред Хашким трибуналом.

Подршку приликом предаје иницијативе дао је бивши министар спољних послова и функционер СПС Живадин Јовановић.

– Милошевић је без сумње један од највећих државника модерне Србије. Захтевао је само уважавање достојанства српског народа и није допуштао да га било ко понижава. Он је симбол залагања за равноправност. Увео је вишестраначје у Србији.

Јовановић сматра да је иницијатива за споменик и улицу можда мало и закаснила:

слободан милошевић
Милутин Мркоњић са подносиоцима иницијативе/Фото: Новости

– Она је дуг и према Србији. Милошевић није ратовао да победи НАТО, већ је бранио земљу од њихових напада.

Председник УО удружења „Слобода“ Слободан Лазаревић нагласио је да се подизањем споменика или давањем имена тргу враћа дуг народа према бившем председнику, јер нико неће поштовати Србију све док буде владало уверење да су га Срби продали:

– Верујем да ће већина грађана ово подржати и да ће се идеја реализовати. Тиме ће се доказати да су Милошевића продале гарнитуре које су из тога извлачиле неке поене.

С.Ј.Матић, Новости