Црна Гора: ПОЛА МИЛИОНА за Медресу, НИ ЦЕНТ ЗА БОГОСЛОВИЈУ

Влада Црне Горе усвојила је јуче одлуку да са 500.000 евра помогне финансирање Медресе „Мехмет Фатих“ у Тузима, у близини Подгорице, образлажући то чињеницом да се ради о „јединој верској средњој школи са важећим образовним програмом“ у Црној Гори.

цетињска богословија
Цетињска богословија/Фото: CC0 / pixabay

Истовремено, власти у Подгорици које су годинама у сукобу са православном црквом у Црној Гори, сходно томе, чини се да не признају ни постојање Цетињске богословије, јер се програм те образовне установе не налази у евиденцији верских школа црногорске Владе, иако се, да парадокс буде већи, ради о наjстаријој средњој школи у земљи.

Коментаришући ову чињеницу за Спутњик, ректор Цетињске богословије протојереј – ставрофор Гојко Перовић оцењује да је узрок што Влада не признаје постојање Цетињске богословије тај што је Влада Црне Горе досад потписала Уговор о међусобној сарадњи са свим верским заједницама осим са — Православном црквом, а такав уговор би, како прецизира наш саговорник, „морао у себе да укључи и питање статуса верских школа“.

„Влада Црне Горе не издваја ниједног цента за Цетињску богословију, а разлог томе је чињеница да ова Влада не признаје постојање наше школе. Нема је у својој евиденцији ни као световну ни као верску школу. Другим речима, ова најстарија средња школа у Црној Гори није регистрована ни призната од овдашње Владе, иако као институција има правни и економски промет у држави Црној Гори са другим институцијама“, каже Перовић.

И поред чињенице да „Влада игнорише најбројнију цркву у Црној Гори“ и уједно „најстарију вишешколску институцију“, протојереј Перовић истовремено нема ништа против тога да Влада помогне другим верским школама, уз напомену да у светлу те чињенице није пријатно што Влада игнорише Цетињску богословију.

„Немам ништа против тога да Влада помаже рад Медресе. Напротив, мислим да је то добро. Непријатно само звучи када објаснимо какав је истовремени однос ове власти према православној богословији. Наравно, регистрација богословије пред државом није само ствар Владе, него и обостране сарадње. Али како почети ту сарадњу у већ описаним условима игнорисања“, пита се наш саговорник.

„Највиши представници власти редовно одлазе на све свечаности у Медресу, и то је лепо. Само, треба ли да нагласим да се ни на један наш позив поводом било које школске свечаности, а недавно смо прославили 150 година од оснивања школе — никада нису одазвали“, подсећа наш саговорник.

цетињска богословија
Ректор Цетињке богословије протојереј – ставрофор Гојко Перовић/Фото: Митрополија.ком

На крају разговора за Спутњик, отац Гојко Перовић још једном подвлачи да нема ништа против одлуке Владе да са пола милиона евра помогне школу „Мехмед Фатих“ у Тузима, уз напомену да би било добро да се држава понекад сети и „да помогне рад црквене школе“.

„Пет стотина хиљада евра за Медресу! Што би рекао наш народ — здраво их трошили. И заиста нека тај новац буде на корист тамошњој деци и њиховим наставницима. Понављам, ми никада нисмо добили ни цента, а наш целокупни годишњи буџет је много скромнији од наведене цифре. У сваком случају, Влади није неопходан уговор или регистрација да би као Влада својих грађана, с времена на време, могла да се сети да помогне рад црквене школе“, закључује Перовић.

Небојша Поповић, Спутњик/Хронограф