Да ли ће ИЗМЕНЕ ЗАКОНА повећати безбедност саобраћаја или само НАПУНИТИ БУЏЕТ?

Измене Закона о безбедности саобраћаја „на скенеру“ стручњака. Убудуће због јурцања по граду неће бити одузимања дозволе.

измене закона
Фото: Танјуг

Мало ко сумња да ће предложени закон о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, који се тренутно налази пред посланицима, допринети повећању безбедности на путевима, али има и одредаба које су већ изазвале оштре полемике. Тако, на пример, угледни професор Саобраћајног факултета у Београду др Милан Вујанић сматра да одредба о снижавању границе дозвољене количине алкохола у крви са 0,3 на 0,2 промила није добра. – Ја сам против смањења толеранције на алкохол на 0,2 промила. Био сам за то да се уведе нулта толеранција – каже др Вујанић.

– Овако ће возачи и за једну чашицу „пунити буџет“, а нећемо знатније побољшати безбедност. Професор Вујанић указује и на још једну, како каже, нелогичност. – За невезивање појасева, неношење кациге али и за прљаве таблице казна је изједначена, 10.000 динара – каже он. – Али како ће се одредити која је таблица прљава, има ли „мере прљавости“ и шта ако кренете са чистим таблицама и после 100 метара улетите у неку бару и испрљате их?

Вујанић је, баш као и директор Комитета за безбедност саобраћаја Србије Дамир Окановић, против умањења казни возачима који пребрзо возе у граду. – Апелујем на посланике да не усвоје ту одлуку – каже Окановић. – До сада су онима који возе 30 км више од дозвољене брзине у граду, осим новчане казне, додељивана и четири казнена поена и одузимана им је дозвола.

Сада би требало да плате само новчану казну. Окановић и Вујанић се слажу да су тако обесни возачи остали без по њих најтеже казне, одузимања дозвола и да ће то веома негативно утицати на безбедност.

измене закона
Дамир Окановић/Фото: Танјуг

При томе треба знати да пешак кога удари возило са 50 км на час има неке шансе да преживи, а са 60 км на час шансе су му минималне. И представници ауто-школа имају замерке на предложене измене ЗОБС. Оне се највише односе на предлог да Влада убудуће одређује највишу а не најнижу цену обуке. – То ће довести до нелојалне конкуренције и пада квалитета обуке – сматра Јован Симић из једне познате београдске ауто-школе.

По џепу највише 1.000 евра

Максимална новчана казна требало би убудуће да износи 120.000 динара. Она ће се изрицати возачима са више од 1,2 промила алкохола у крви, затим онима са „тешком ногом“ на гасу (у насељу +70-90 км на час, ван насеља +80-100 км/ч).

измене закона
Милан Вујанић/Фото: Танјуг

Иста казна чека и оне који управљају возилом без иједне положене возачке категорије, или у случају кад им је одузета дозвола, али и за све оне који дете млађе од 12 година возе на месту сувозача или возача (у крилу).

П. Ж. Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.