Данас су МЛАДЕНЦИ: Ево КО и ЗАШТО прославља овај празник и КАКО га треба славити

Српска православна црква данас прославља празник Младенци у помен на страдање Светих четрдесет мученика севастијских који су пострадали за Христову веру 320. године.

младенци
Фото: илустрација

Сви ови мученици били су младићи, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на почетку њиховог живота у брачној заједници.

Један од српских обичаја на Младенце јесте и прављење колача који се зову младенчићи.

Младенци увек падају уз Часни пост и зато свака гозба која се спрема овог дана мора бити посна ради здравља и напретка деце младих супружника.

Спомен на Севастијске великомученике обележава се у време пролећне равнодневице и буђења пролећа, а млади брачни парови, на симболичан начин, треба да добију снагу и енергију времена које долази, кажу етнографи.

Празник младих брачних парова увек се обележава у време Васкршњег поста. Међутим, када Младенци падну у Чисту седмицу, правило је да се помери у Викенд пре.

Етнограф Весна Марјановић, из Етнографског музеја, наводи да је прослављање Младенаца као празника младих брачних парова постало интензивније седамдесетих година прошлог века.

Кроз традицоналну културу тај празник може да се повеже и са Белом недељом, када су свекрве традицонално изводиле снаје да их прикажу својој заједници, уводиле их у цркву или у заједницу удатих жена, каже др Марјановић.

Према њеним речима, од црквеног празника Светих 40 мученика је остало мешење колача – земичке, којим се поред укућана дарују и комшије и млади брачни парови. Намењује се не 40 него 41, за младу односно за дете које ће она родити.

Обичај је да се на Младенце посећују парови који су брак склопили у години пре и да се дарују. Весна Марјановић каже да се, на основу етнолошких истраживања, може рећи да се у пракси дешавало да у једном ужем кругу људи одређени поклони круже.

младенци
Младенчићи/Фото: agropress.org.rs

Прво би некоме били поклоњени за свадбу, па би после они који су их добили то поклонили за младенце, па се дешавло да сервис са чашама или тањирима више пута промени свог власника, наводи она.

Празник Младенци, који прославља црква, посвећен је четрдесеторици Севастијских великомученика и нема директне везе са начином прослављања Младенаца у нашем народу, али на посредан начин има. Пошто се празнује у време пролећне равнодневице и буђења пролећа, млади брачни парови, на симболичан начин, треба да добију снагу и енергију времена које долази, закључује др Марјановић.

Младенци су посвећени успомени на страдање Светих четрдесет војника једног пука у граду Севастији, који су 320. године, за време цара Ликинија, прешли у хришћанство упркос изричитој царевој забрани. Због своје вере, ови храбри хришћани су најпре бичевани, а затим и бачени у тамницу.

младенци
Светих 40 мученика севастијских – Младенци/Икона

Убрзо су изведени пред војни суд, а затим погубљени. Двадесет други март је посвећен њима и због венаца којима су мученици овенчани љубављу Христовом, па се тако и на венчањима у цркви младенцима стављају венци. Празник прослављају брачни парови у првој години брака, тако што у свој дом примају госте, који доносе поклоне и на тај начин помажу младенцима на почетку њиховог заједничког живота. Сматра се да на Младенце морају доћи сви који су били на свадбеном весељу.

Хронограф