Медији: ПРИЗНАЊЕ КОСОВА за ЗСО – Министарка: Бриселски споразум је ПРАВНО ОБАВЕЗУЈУЋИ

Србија је добила ултиматум – ако признамо Косово, добићемо Заједницу српских општина, тако бар пише данашња штампа, наводи Прва телевизија.

признање косова
Фото: screenshot

Медији наводе да је такву понуду српски председник добио од дипломата у Берлину, Паризу, Лондону и Вашингтону, а потврђена му је ових дана и на састанцима у Њујорку.

У вестима Прве телевизије то је требало да буде тема за министарку задужену за европске интеграције Јадранку Јоксимовић, међутим…

“Важније од тога је што је председник Србије Александар Вучић показао одговорну политику, државност и решеност на свим релевантним местима и форумима, са свима који су укључени у процес. Представио је позиције Србије, што је важно, иако није наишао на разумевање и флексибилност, то не значи да Србија нема валидне аргументе и да се глас Србије не чује.”

На поновљено питање о медијским спекулацијама, министарка је рекла да “уопште не резонује на основу наслова у новинама, већ на основу чињеница”.

“Они који су признали независност Косова гурају агенду, да тај пројекат не пропадне и то је реалполитика, али пет држава није признало то, као и један део света. Ми промовишемо нашу агенду интереса и Бриселски споразум је правнообавезујући, једна страна није испунила ништа од обавеза, а гарант тог споразума је и Европска унија. У Бриселу мора да буде тема и да ли има политичке воље да Приштина то спроведе”, истакла је Јоксимовићева.

Дачић: Немци не доносе план за Косово, то су глупости!

ивица дачић

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић демантовао наводе да у Србију долази немачка делегација са предлогом правно-обавезујућег споразума о Косову.

– То су глупости, нико не долази – рекао је Дачић за данашњу Политику.

Како пише Политика, Дачић је демантовао не само долазак немачке делегације коју је наводно требало да предводи или министар или државни секретар министарства спољних послова него и незваничне наводе о њиховом предлогу да Косово добије статус посматрача у УН као Палестина.

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић изјавио је јуче да ће немачка делегација која данас долази у Београд донети концепт правно обавезујућег споразума, који би српски и косовски званичници требало да потпишу до краја године, али је касније појаснио да није реч о концепту споразума него о кључним тачкама немачке политике за Западни Балкан.

– Концепт споразума није сачињен. Оно на чему се ради и што тек треба да буде написано је информација о томе шта они виде као кључне тачке Немачке за Западни Балкан и то ће бити интерни документ – рекао је Јањић.

Представљајући елементе које би правно обавезујући документ требало да садржи а које је израдио Форум за етничке односе, Јањић је оценио да ће Немачка играти активнију улогу у решавању проблема на Западном Балкану и да Берлин у складу са тим заступа став да Косово треба да добије статус посматрача у УН.

Б92/Танјуг

1 коментар

  1. А шта сте ви очекивали од Берлина, Париза, Лондона и Вашингтона, не знам, али сада ми од вас очекујемо оставке !

Comments are closed.