Канада УКИНУЛА термине „отац“ и „мајка“ у ЗВАНИЧНОЈ комуникацији

Ова северноамеричка земља планира да избаци из службене кореспонденције и употребу термина ‘господин’ и ‘госпођа’.

 отац и мајка
Фото: илустрација

Термине „отац“ и „мајка“ ће заменити у службеним формуларима с „родитељи“, а у плану је и избацивање из службене кореспонденције термина „господин“ или „госпођа“, осим ако то особа сама не затражи.

„Канадска влада је одлучила да стави неутралан род у све своје обрасце“, рекао је Матје Филион, портпарол Министарства за породицу.

Та је одлука донесена јер досадашњи формулари „нису прилагођени данашњим приликама“, објаснио је Филион.

Читав случај почео је у јануару када је хомосексуални пар у Новој Шкотској хтео да извадити потврду социјалног осигурања за њихово дете за коју је било потребно одредити ко је отац, а ко мајка, рекао је портпарол.

Политика либералне владе

Одсад ће се само тражити имена родитеља.

Када се ради о писаној кореспонденцији, канадска влада неће више почињати дописе с „Господине“ или „Госпођо“.

„Више нема рода, писма се једноставно шаљу на име особе“, рекао је Филион.

У телефонским разговорима, службеници државних институција ће морати да започну разговор питањем како особа жели да јој се обраћа, објаснио је портпарол министарства.

отац и мајка
Одлука је донет јер досадашњи формулари „нису прилагођени данашњим приликама“/Фото: ЕПА – илустрација

Те мере су део политике либералне владе премијера Џастина Трудоа којој је један од приоритета борба за једнакост полова на државном и на међународном нивоу.

У Хрватској се одмах дошло на идеју да се организује онлајн анкета на ову тему како би се дошло до сазнања да ли и влада ове суседне земље треба да следи канадски пример. Тако је на једном интернет форуму освануло питање: „Треба ли влада РХ по узору на Канаду укинути термине ‘мајка’ и ‘отац'“?

У Србији до овог тренутка још нико није организовао сличне анкете, иницијативе и петиције, али, имајући у виду либерализам домаћих владајућих структура, не искључујемо могућност да ће се ускоро чути такви и слични предлози.

Хина/Ал Џазира/Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.