МОНАСИ ПРЕВАРАНТИ „ДРЖЕ“ ЦЕНТАР БЕОГРАДА Пашћете на њихов широк осмех и молећив поглед, АЛИ АКО ИХ НАЉУТИТЕ…

Изгледају као прави будистички монаси, носе препознатљиву наранџасту одећу и већ данима шпартају центром Београда. Пријатни су, учтиви и насмејани, али има једна ствар због које се тренутно наљуте и бесно вам окрећу леђа. Откуд они овде и која је њихова мисија? Да ли се ради о класичним преварантима?

будистички монаси
Фото: РАС Србија

Репортери Блица покушали су то да одгонетну и ево шта су забележили.

Чим ухвате поглед пролазника, отпочиње њихов мали ритуал. Брже-боље на руку каче наруквицу. А онда – траже паре. Ко нема или понуди мало новца, монах му жустро скида наруквицу са руке и одлази. Управо једну такву сцену забележио је и репортер Блица.

Оно што су новинари закључили то је да су ефекат изненађења, брзина којом „оперишу“, њихова учтивост и збуњујући ритуал магична формула за скупљање новца.

будистички монаси
Фото: Printscreen

Има их неколико, увек у различитим деловима града, као да је свако задужен за свој реон. Једног су тако пронашли на Славији, а другог у Краља Милана.

Монаси су шетали различитим странама улице, тако да су „покрили“ целу пешачку стазу која иде од Славије до строгог центра града.

Осмех, осмех али ни реч српског

будистички монаси
Фото: Printscreen

Осмех, осмех, али ни реч српског – тако је изгледао сусрет репортерке Блица са монахом на Славији. Кренула је чак и да му плати наруквицу, али када је схватио да се превише распитује о његовом послу, намрштио се, скинуо дар и отишао даље.

Нешто боље прошао је други репортер који је монаха затекао код Старог двора. Осмех, селфи, све је дозвољено, ако купите наруквицу.

Али, и она има цену – није одређена, али ипак и монах зна да је на пример 20 динара мало.

будистички монаси
Сад су у оптицају платнене наруквице, а раније су биле са дрвеним куглицама/Фото: РАС Србија

Топли поглед па хладни туш

– Док смо посматрали будисту у разговору са другим људима видели смо и да и те како умеју да топле погледе претворе у хладан туш – пише Блиц.

Једна госпођа је, тако, примила дар и монаха частила са 20 динара. Одмах је скинуо њену наруквицу, одбио прилог и продужио даље!

А овако је изгледао ритуал „попа у жутом“, како је прокоментарисао један од пролазника: „Монах вас позива да му приђете. Ви, очекујући питање у вези са сналажењем у граду или молбу за неки савет пристајете на то, али на ваше изненађење монах вас хвата за руку око зглоба вам закачи наруквицу од црвеног конопца, изведе краћи ритуал, кружећи својом руком изнад вашег длана и чела, а потом испружи руку за вашу донацију. Стављање наруквице траје веома брзо, а скидање у случају изостанка милостиње још брже“.

будистички монаси
Фото: РАС Србија

Међутим, добро процењују и лаковерне.

– Видео сам тог човека, пружио ми је руку на улици, а ја сам одбио да разговарам са њим и он се окренуо – казао нам је један пролазник на Тргу.

Сумња на превару

Једино што смо од њих успели да сазнамо је да долазе са Тајвана.

Међутим, у једином будистичком манастиру у Србији „Средњи пут“ у Чортановцима, објаснили су нам да у овом случају сумњају на превару, јер прави будистички монаси не смеју да узму паре као милостињу, већ примају донације само у храни и стварима, наводи се у репортажи.

Филип Шакан, Јована Алексић, Блиц

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.