Милош Модрић: Порошенко покушава да ПРЕВАРИ ММФ и ИЗБЕГНЕ СУЂЕЊЕ у случају корупције

Овај чланак је написан у светлу најновијих догађаја у Украјини, где се тајкуни боре против сопственог народа. Суочавање између олигарaха и ММФ-а може довести до колапса украјинске економије, али то не обесхрабрује Петрa Порошенкa и његове присталице.

порошенко
Врховна Рада/Фото: Спутњик

1. марта 2018. године Врховна Рада усвојила је Предлог закона о Врховном суду за борбу против корупције. После тога, Национални биро за борбу против корупције Украјине (НАБУ) припремио се за разматрање случајеве корупције против 130 високих званичника. 7. јуна Рада је гласала за Предлог у другом читању, а 13. јуна објављен је у званичној публикацији парламента – новини Глас Украјине. Међутим, у тексту се појавио неочекивани амандман, што је омогућило великом броју високих службеника оптужених за корупцију да избегну кривичну одговорност. Једна од новина предлога закона гласи да се на одлуке о свим случајевима корупције које је отворила НАБУ пре почетка новог судског поступка може уложити жалба пред судом опште надлежности.

Амандман, којег нема у тексту нацрта закона, за који су парламентарци гласали у другом читању, изазвао је незадовољство међу народним посланицима. Представник странке „Народни фронт“, који је желео да остане анониман, приметио је да судови опште надлежности у Украјини нису независни и да се контролишу од стране председниковог окружења. У својој колумни у листу Украјинска Правда, посланик Раде из блока Петра Порошенка Мустафа Најем написао је да нова одредба може помоћи великом броју људи блиских председнику да избегну кривично гоњење.

милош модрић
Милош Модрић

Упркос чињеници да је директор Међународног монетарног фонда Кристина Лагард, после разговора с Петром Порошенком, снажно препоручила брисање овог амандмана из закона о оснивању Врховног суда за борбу против корупције, украјински председник је потписао закон у том издању које је изазвало велику критику парламентараца.

ММФ је више пута нагласио да судбина пете кредитне транше из фонда од 1,9 милијардe долара зависи директно од оснивања специјализованог независног суда у Украјини за борбу против корупције. Стога, како кажу стручњаци, ако се амандман не укине, то ће угрозити пријем новца, од стране самог Кијева.

Порошенко је у прилично тешкој ситуацији. С једне стране, недобијање транше биће озбиљна криза за украјинску економију. Са друге стране, украјински председник и његова пратња од доласка на власт не само да нису решили проблем корупције у земљи, него су га и погоршали у невиђеном обиму. Суђења о случајевима корупције званичника Петра Порошенка ће створити услове за потенцијалне оптужбе против првог човека државе, који је жртва сопственог покушаја преваре ММФ-а. Кијев је у очајној ситуацији, он мора да направи уступке.

порошенко
Петро Порошенко/Фото: rian.com.ua

Одавно је зрело за промене јер су људи на власти доказали да нису у стању да реше проблеме. Они су, напротив, у стању само да их стварају, пунећи своје џепове.