Локалне власти све чешће ПОПИСУЈУ „неподобне“ грађане

Због учествовања на опозиционим митинзима, али и културним манифестацијама организатора који не одговарају владајућој структури локалне напредњачке власти све чешће праве спискове „неподобних“ грађана.

локалне напредњачке власти
Фото: Срђан Јањус, Данас

У жељи да се додворе врховној власти у Србији, напредњаци на локалу не презају од тога да праве спискове „неподобних“ грађана који одлазе не само на митинге опозиције, но и на манифестације културно-забавног карактера које организује „друга страна“.

Тако у удружењу Кудес, које је организовало алтернативну Нушићијаду у Ивањици, пошто су је напредњаци забранили и направили своју, тврде за Данас да је председник општине Зоран Лазовић на брдо поред Ивањице где су се окупили „неподобни“ учесници послао радника комуналног предузећа да попише све локалце који су овом догађају присуствовали. Како кажу, Лазовић се и сам хвалио податком да је на другој Нушићијади било „122 лица“. Према сазнањима организатора, грађане Ивањице је на сеоском путу чак пописивала и полиција.

Иако се у Кудесу шале на рачун списка и поручују да председник општине није морао да се мучи и ангажује неупућена лица која за Драгољуба Ђуричића питају да ли је то Сергеј Трифуновић, него да су му списак могли припремити са све потписима, ипак изражавају забринутост због оваквих дешавања.

– Ми смо већ дуго предмет клевета и лажи које наши некадашњи сарадници шире о нама. Међутим, ово добија једну ширу и опаснију димензију јер овакви спискови етикетирају појединце, излажу их стигми, али и безбедносном ризику – каже за Данас Вера Јовановић, координаторка „прогнане а слободне“ Нушићијаде. Она додаје да су у Кудесу навикли на последице свог друштвеног ангажмана и заговарања правде и слободе, али да је овде реч о нечему озбиљнијем.

– Сада је много шира група људи обележена зато што је дошла на један културни догађај. Ми увек нађемо повода за смех и шалу, али нам инспирације понестаје јер нас ова ситуација помало и плаши – наглашава Јовановић.

Уочи одржавања Нушићијаде у Кудесовој организацији, чланови овог удружења добијали су информације о застрашивању грађана за случај подршке догађају.

– Јављали су нам се људи да кажу да не смеју да дођу. Разлози које су набрајали су многи: да ће изгубити посао, да ће им неко послати инспекцију… Ми смо, наравно, читаву причу гледали кроз Нушићеву призму која би лако нашла место у његовим делима, али и припремили извођаче да је могуће да на брду неће бити 20-ак људи, мало у шали, а мало у збиљи, каже за Данас Зорана Парезановић, председница удружења. Сви извори Кудеса, који су са разлогом замолили да остану анонимни, кажу да председник општине не само да не негира постојање списка, него о њему отворено говори. Међутим, Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, није одговарао на позиве и поруке Данаса, како би разјаснио причу о спорним списковима.

Ивањичка власт није патентирала евидентирање неподобних грађана, само је необично што је спорни догађај био фестивал сатире. Током вишемесечних протеста у Пожеги локална власт је, према речима лидера протеста, пописивала не само организаторе и учеснике, но и случајне пролазнике који су се у граду затекли током митинга. Ишли су толико далеко да су се спискови објављивали јавно, путем друштвених мрежа, па је због објаве личних података пријаву поднео и повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Александар Дивовић, један од лидера протеста у Пожеги, каже за Данас да су постојале отворене, али и пасивне претње грађанима који су учествовали на протесту.

– Радници дома здравља који су се појављивали на митинзима били су евидентирани. Такође, и корисници социјалних услуга, чији су подаци јавно објављивани на друштвеним мрежама уз коментаре локалних напредњака на власти „ето, ми им дајемо помоћ, а они протестују против нас“. Због тих објава је реаговао и поверени Шабић, каже Дивовић. Он додаје да су поступци против локалних лидера још у току, као и да постоје јасни докази да су управо они тражили спискове грађана.

Катарина Живановић, Данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.