ЕУ изгласала покретање „НУКЛЕАРНЕ ОПЦИЈЕ“ против Мађарске

0

Европски парламент изгласао је данас почетак активације члана 7 Уговора о ЕУ против Мађарске због њене антимигрантске политике.

европски парламент
Фото: Патрик Сеегер/ЕПА

Европски парламент изгласао је данас почетак активације члана 7 Уговора о ЕУ против Мађарске због њене антимигрантске политике.

Како јавља АП, европосланици су одлучили да на тај начин казне Мађарску због подривања вредности Уније. За покретање процедуре активације члана 7 гласало је 448 посланика, против је било 197, а уздржано 48.

Гласању је претходила бурна расправа у ЕП.

Члан 7, познат и као „нуклеарна опција“ би на крају могао да доведе до одузимања права гласа оптуженој држави у свим институцијама ЕУ. Први пут је употребљен у децембру и то против Пољске.

европски парламент
Фото: АТВ screenshot

Овај потез би могао да доведе до увођења санкција Мађарској.

Говорећи претходног дана у ЕП, премијер Мађарске Виктор Орбан је рекао да се ради о „чину освете“ ЕУ због одбијања његове земље да испоштује мигрантске квоте и обезбеди смештај мигрантима.

– Мађарска ће заштитити своју границу, зауставиће илегалну миграцију и браниће своја права. Ако треба, успротивићемо се и вама – рекао је Орбан посланицима ЕУ.

После усвајања у Европском парламненту одлука о суспензији Мађарске наћи ће се пред Европским саветом на гласању.

Мађарска ће у случају коначне потврде кршења ЕУ принципа и увођења санкција од ЕУ и даље бити у обавези да поштује дужности које проистичу из чланства у ЕУ.

Одлука о укидању процедуре против земље чланице на основу Члана 7 такође се доноси у Европском савету при ћему је потребно да то подржи већина, а не све земље чланице.

Покретање Члана 7 је до сада је било једно у случају Пољске и то због спроведених реформи за које је Европска комисија оценила да подривају независност правосуђа.

Усвојена директива о ауторским правима на интернету

На данашњој седници у Стразбуру је такође одлучено и да се усвоји предлог директиве о ауторским правима на интернету.

За усвајање директиве је било 438 посланика, док је против било 226.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.