ЦЕЛА СРБИЈА НА НОГАМА Душан (4) бије битку за живот – С ВРЕМЕНОМ, а његов отац кроз сузе поручује: Стање је врло лоше, молим добре људе да помогну

0

Мали Душан Тодоровић (4) из Свилајнца бије најтежу битку која постоји – с временом! Живот му зависи од брзине људи да му помогну да оде на лечење подмуклог рака надбубрежне жлезде – неуробластома, који му се поново вратио и који му полако одузима детињство и живот.

душан тодоровић
Фото: Приватна архива

Душан је до пре недељу дана могао да трчи за лоптом, а сада је смалаксао, не једе, расте му стомак, иако је преко малених леђа претурио тешке хемотерпије, операцију, трансплантацију коштане сржи и још страшних „чуда“ лечења агресивног рака.

Његови родитељи „живи нису“ јер их од лечење њиховог малишана дели 191.000 евра.

душан тодоровић
Фото: Промо

Очајни, покренули су акцију прикупљања помоћи и дане проводе „као на иглама“.

За своје дете преврнуће свет само да му нађу лека.

Александар Тодоровић (30), отац малог Душана, каже за „Блиц“ да је стање сада јако лоше, јер се неуробластом на надбубрежној жлезди вратио после операције, хемотерапија и осталог лечења, које је дете преживело претходне две године, откако је успостављена дијагноза.

– Пре три месеца сазнали смо за ту страшну вест на редовној контроли. И сами Душанови лекари били су изненађени јер је од последње хемотерпије прошло само три месеца.

душан тодоровић
Бије битку с временом/Фото: ФК Партизан/Промо

У питању су били најјачи цитостатици. Претходно је мој син преживео операцију у Мемфису (САД) и то код најбољег хирурга на планети за неуробластоме. Уследила је трансплантацију коштане сржи и циклус зрачења. И, после свега тога, малигни тумор је поново ту – почиње своју исповест за „Блиц“ очајни отац.

Према његовим речима, добили су упутство како да користе парацетамол, тродоне и морфијум за болове.

душан тодоровић
На претходном лечењу/Фото: ФК Партизан / Промо

– Нисмо могли да седимо скршених руку. Тражили смо по свету у којим клиникама се лекари баве лечењем рецидива неуробластоме. Нашли смо да се ради у Америци. Одустали смо јер лечење кошта више од милион долара. То је незамислив новац за нас. Нисмо се предавали. Питали смо у Немачкој и Шпанији, чији се лекари, такође, баве том врстом лечења, али смо добили одговоре да немају места за иностране пацијенте. Остала је Барселона, клиника „Сант Јоан де Деу“ – прича Александар.

Према његовим речима, лечење у Барселони ће коштати 191.312,81 евра.

– Непрекидно смо у вези са тамошњим лекарима. Када смо први пут ступили у контакт са њима, они су навели да ће њихов тим онколога и других лекара дати предлог лечења, а да ће њихова финасијска служба послати колико ће све то да кошта. Тамошњи лекари знају колико је хитно да дете стигне што пре, али правила клинике су да се сума уплати у целини. Молио сам да платимо део лечења само да Душан што пре добије терпију, а остатак касније, али то није могуће. Једина мисао с којом лежемо и устајемо моја супруга Јована и ја је да ли ће наше дете стићи на време. Ми пара немамо и зависимо од добре воље људи – каже он.

душан тодоровић
Дете се не предаје/Фото: Приватна архива

– Свестан сам да је ово једна од највећих акција скупљања помоћи. Укључио се ФК Партизан, али и многи добри људи. Хвала им до неба. До прекјуче је сакупљено 30.000 евра. Ако се настави том динамиком, можда, мој син и буде на време у Барселони – наводи Александар.

Како он каже, живе у Свилајнцу, „где је све почело када је Душану пре две године пао хемоглобин“.

– Три месеца смо га лечили. Пио је гвожђе. После тога, крвна слика се држала, али није се поправљала. Онда је Душана заболео стомак. Отишли смо у дом здравља, где је докторка напипала нешто у стомаку и хитно нас упутила у Београд, у Дечју клинику у Тиршовој. Тамо су урадили биопсију. Дијагноза је била неумољива – неуробластом на надбубрежнојн жлезди. Били смо у шоку и хаосу. Нормалан живот се срушио и кренуле су да се роје најцрње мисли – сећа се он.

Додаје и да је лечење кренуло у Тиршовој.

– Душан је добио хемотерпију. Био је прикачен за пет апарата и имао је мале шансе да се опорави. Одједном, почело је дејство хемотерпије. Тумор се смањио до величине када је могао да буде оперисан. Претходно то није било могуће. Истовремено, ступили смо у контакт са клиником у Мемфису, где ради најбољи хирург на свету када су операције таквих тумора у питању. Желели смо све најбоље за дете. Ништа друго није било битно. Та клиника је прихватила да наше дете дође тамо на лечење. Урађена је операција. Трајала је 11 сати. Доктор је био задовољан исходом. Уклонили су преко 95 одсто тумора. Остали су делови око крвних судова, које нису смели да дирају јер би то било погубно за Душана. Потом је уследило даље лечење. Све је то моје дете издржало – наводи Александар.

Он још каже да је Душан сада у тешком стању, да је до пре недељу дана трчао и играо фудбал, али да сада више не може.

– Још је покретан, али је смршао, нема снаге, смалаксао и губи апетит. Стомак му расте – каже он.

Александар моли све људе добре воље да помогну да му дете преживи.

– Сваки динар значи и велики је као кућа. Живот нашег детета зависи од новца – завршио је он кроз уздах.

Како да помогнете

Малишану можете да помогнете слањем СМС поруке на број 5757, чија је цена 100 динара.

Или уплатом средстава на динарски рачун: 205-999-98 и девизни рачун 0070800039876 отворен код Комерцијалне банке.

Радмила Бриза, Блиц / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.