ПКБ продат Арапима испод цене! Циљ им је да у Србији имају 20 000 хектара!

Министарство привреде је, на предлог Комисије за спровођење поступка, прогласило компанију „Ел Дахра“ купцем Пољопривредне корпорације Београд, и то по цени од 105.055.000 евра.

ел дахра
Фото: ПКБ

У Министарству привреде је јуче, у 12 часова, отворена коверта са финансијском понудом коју је компанија „Ел Дахра д.о.о. Ириг“ доставила за приватизацију Пољопривредне корпорације Београд АД. Комисија за спровођење поступка је том приликом утврдила да је понуда у складу са правилима поступка, а Министарство привреде је, на предлог Комисије, прогласило „Ел Дахру“ купцем, преноси РТС.

Ова компанија из УАЕ, која у Србији има регистровану фирму, једина је доставила пријаву за учешће у поступку приватизације Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ).

Министарство привреде подсећа да је почетна цена одређена у износу од 50 одсто процењене вредности предмета продаје на дан 31. 12. 2017. године, односно да је износила 104.554.593,74 евра.

На цену коју је „Ел Дахра“ доставила, биће додата и цена за стадо према попису који ће бити урађен непосредно пре увођења купца у посед и износиће 100 одсто процењене вредности стада на дан пописа.

ел дахра
Фото: А. Станковић, РАС Србија

Закључење купопродајног уговора се очекује у наредном периоду, а пошто Управа за спречавање прања новца достави Министарству привреде обавештење да за то не постоје сметње.

„Ал Дахра Србија“, била једини понуђач на тендеру за продају Пољопривредне корпорације Београд, понудила је 105,05 милиона евра, речено је и на отварању финансијског дела понуде у Министарству привреде.

Тендерска комисија је у четвртак отворила једину понуду за приватизацију ПКБ-а и утврдила да је исправна документација компаније „Ал Дахра Србија“.

Комисија за спровођење поступка је том приликом утврдила да је достављена документација у оквиру коверте „Подаци о понуђачу“ у потпуности у складу са правилима поступка.

Приватизациону документацију су откупиле две компаније, али је стигла само једна понуда.

Понуду је дала компанија „Ал Дахра“ из Уједињених Арапских Емирата која има у Србији регистровану фирму, пренео је Танјуг.

Рок за достављање понуда за куповину имовине ПКБ-а по почетној цени од 104,5 милиона евра истекао је у понедељак, а на продају је била 16.785 хектара земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, као и стока, објекти, опрема, резервни делови.

Исто тако понуђена је и имовина зависних друштава као што су Еколаб, Институт ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ, те две парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цени од 939.113 евра, односно 284.000 евра.

Процењена вредност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра. У ПКБ-а има око 1.700 радника.

Такође, кажу да имовину ПКБ-а чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, 70 км каналске мреже за наводњавање, 17.000 грла стоке и друга имовина и механизација.

„Ал Дахра“ у Србији послује од 2014. када су постали већински власници 51 одсто фирме „Руднап аграр“ Војина Лазаревића.

Већ почетком 2015. „Ал Дахра интернешнел“ постала је једини власник плантаже у Иригу — „Ал Дахре руднап“.

Иначе, претежна делатност компаније „Ал Дахра агрикалчер“ из УАЕ је узгој музних крава.

„Ал Дахра“ улаже како би обезбедила већу безбедност хране за УАЕ, а највише земље поседује у Египту — 54.000 хектара, затим око 4.000 хектара у САД и исто толико и у Шпанији, као и око 2.000 хектара у Аустралији.

„Ал Дахра“ је раније објавила да је припремила 130 милијарди долара за куповину њива широм света.

Арапи су најавили да им је циљ да у Србији имају 20.000 хектара.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.