Московска Патријаршија ПРЕКИНУЛА ПОМИЊАЊЕ Патријарха цариградског Вартоломеја на богослужењима

Свештени Синод Руске Православне Цркве донео је одлуку да прекине молитвено помињање цариградског патријарха Вартоломеја и саслуживање с јерарсима Цариградске Патријаршије.

молитвено помињање
Фото: asianews.it

Предстојатељи свих 15 помесних Православних цркава традиционално помињу једни друге у одређеним моментима током Божанствене литургије.

Руски Синод је такође одлучио да прекине саслуживање с јерарсима Цариградске Патријаршије, као и учешће у свим структурама којима председавају или копредседавају представници Цариградске Патријаршије.

У патријаршијској и синодској резиденцији у Даниловском манастиру у Москви, под председавањем Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије Кирила, одржано је 14. септембра 2018. године ванредно заседање Свештеног Синода Руске Православне Цркве.

На заседању је било размотрено питање одговора на постављење два „егзарха“ цариградског патријарха у Кијеву, сходно одлуци Цариградске Цркве „о давању аутокефалног статуса Православној Цркви у Украјини“.

Раније, у саопштењу од 8. септембра 2018. године, Свештени Синод Руске Православне Цркве изразио је одлучан протест у вези са противканонским назначењем архиепископа памфилијског Данила и епископа едмонтонског Илариона за „егзархе“ Цариградске Патријаршије у Кијеву и најавио узвратне радње у најближе време.

Украјинска Православна Црква је такође осудила постављење „егзараха“ Цариградске Цркве, назвавши то „грубим нарушавањем канонске територије Украјинске Православне Цркве“ (изјава Оделења за спољне црквене везе Украјинске Православне Цркве од 7. септембра 2018. године).

Свештени Синод Руске Православне Цркве, на свом заседању од 14. септембра, проучивши новонастало стање, донео је одлуку да прекине:

  • молитвено помињање цариградског патријарха Вартоломеја на богослужењима;
  • саслуживање са архијерејима Цариградске Патријаршије и
  • учешће Руске Православне Цркве у свим епископским сабрањима, богословским дијалозима, међуцрквеним комисијама и другим структурама у којима председавају или сапредседавају представници Цариградске Патријаршије.

Међутим, ове мере не значе и прекид литургијске заједнице: „Евхаристијска заједница између Цркава није прекинута. Ова одлука не лишава свештенство Цариградске Патријаршије и Руске Православне Цркве могућности одржавања заједничких богослужења“, објашњава секретар за штампу Московске Патријаршија отац Алекандар Волков.

У вези с неканонским радњама Цариградске Патријаршије Свештени Синод је донео посебну изјаву.

Извор: patriarchia.ru / orthochristian.com

Превод: Хронограф