КАПЕТАН ДРАГАН НЕ ИЗЛАЗИ НА СЛОБОДУ! Суд одбио захтев за условно пуштање

Решењем Жупанијског суда у Вараждину одбијен је предлог да се Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, пусти из затвора на условни отпуст. Васиљковић тренутно у Казнионици у Лепоглави издржава затворску казну у трајању од 13 година и 6 месеци због наводног злочина у Книну и Глини током „Домовинског рата“.

капетан драган
Драган Васиљковић у судници/Фото: Бета / Хина

Васиљковић је осуђен у септембру прошле године на Жупанијском суду у Сплиту, а пресуду је у јуну ове године преиначио Врховни суд, тако да је на тај начин постала правоснажна. Крајем августа ове године Васиљковић је упућен на издржавање казне, па је Центар за дијагностику у Загребу по службеној дужности поднео предлог за условно пуштање на слободу, имајући у виду да му је у изречену казну урачунато и време проведено у екстрадицијском притвору у Аустралији и у истражном затвору у Хрватској.

Васиљковић је, наиме, на основу захтева за изручење који је поднела Република Хрватска ухапшен у јануару 2006. године у Аустралији те је у екстрадицијском притвору, уз краћи прекид од септембра 2009. до маја 2010. године, провео укупно 8 година и 9 месеци, а пошто га је Аустралија у јулу 2015. године изручила Хрватској смештен је у притвор, што значи да је до сада издржао укупно већ 12 година и 2 месеца. Очекивани истек затворске казне је крајем марта 2020. године.

Судско веће Жупанијског суда у Вараждину које је одлучивало о предлогу за условни отпуст у свом је образложењу навело да су и Центар за дијагностику у Загребу и Казнионица у Лепоглави и државно правобранилаштво изразили мишљење да условни отпуст не треба одобрити. Истичу да је Васиљковић тек недавно почео да издржава затворску казну као и да још увек негира почињење кривичног дела и да казну сматра незаслуженом, што указује на то да сврха кажњавања није остварена. Услед тога и предлог да га се пусти на условну слободу није одобрен, наводи судско веће у својој одлуци.

Васиљковић, пошто му буде достављено решење о одбијању условног отпуста, има рок од 3 дана да се жали на ту одлуку, а о евентуалној жалби одлучиваће Врховни суд.

Васиљковић је правоснажном пресудом Жупанијског суда у Сплиту проглашен кривим због ратног злочина и кажњен затвором од тринаест година и шест месеци. Казну служи у Лепоглави.

Рочиште по захтеву Васиљковића и његове одбране одржано је јуче у Вараждину, током којег се он кратко јавио видео-линком из затвора истакавши да има много резерви према хрватском правосуђу и према томе да ће донети позитивну одлуку, јер су га, како је рекао, и осудили без ваљаних доказа и без доказане кривице.

Обе стране у овом поступку имају право жалбе на ову одлуку. Првостепеном пресудом Жупанијског суда у Сплиту Васиљковић је у септембру прошле године осуђен на 15 година затвора.

Врховни суд Хрватске у јулу је смањио Васиљковићу за годину и по дана казну затвора и правоснажно га осудио на 13 и по година због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

Васиљковић је у притвору провео скоро 13 година, што му је урачунато у казну. Капетан Драган, који има и српско и аустралијско држављанство, ухапшен је у Аустралији, а Хрватској је изручен у мају 2015. године, јавља Танјуг.

Јутарњи лист / Танјуг