ПЛУТАЈУЋЕ ЗЛАТО: У телу насуканог кита пронашао ћилибар вредан ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА

Шеф института за здравље животиња на шпанском Универзитету Лас Палмас, Антонио Фернандес Родригес, у телу насуканог кита уљешуре на плажи Лас Палмаса пронашао је ћилибар вредан око пола милиона евра.

ћилибар
Фото: EPA-EFE/LUIS G MORERA

Родригес, који је извршио више од 1.000 аутопсија тела китова, рекао је да је, прегледајући тело сисара, видео да се нешто чврсто залепило на дебелом цреву, преноси Гардијан. “Оно што сам извадио био је грумен пречника око 50 до 60 центиметра и тежак 9,5 килограма“, рекао је он. Почетком 19. века научници су открили да китови, који једу велике количине лигњи и сипа, које најчешће не могу да сваре и поврате их, успеју да синтетишу одређене количине остатака тих животиња, што доводи до стварања ћилибара, који се понекад и излучи у море, док се најчешће заглави у слепом цреву кита, које због тога пукне и кит угине, преноси Гардијан. Додаје се да је ћилибар ретка супстанца, позната и као плутајуће злато, која је због пријатног мириса, “свети грал“ за произвођаче парфема.

Универзитет у Лас Палмасу сада тражи купца за комад ћилибара, а Фернардес је рекао да се надају да ће прикупљена средства бити усмерена на помоћ жртвама ерупције вулкана на том острву 2021. године, када је начињена штета од 800 милиона евра. “Закон је другачији у свакој земљи. У нашем случају, надам се да ће новац отићи на острво Лас Палмас, где се кит насукао и угинуо“, рекао је он.

Гардијан подсећа да се ћилибар помиње и у роману Моби Дик Хермана Мелвила, који га је описао као “мек, воштан, и тако мирисан и зачињен, да се у великој мери користи у парфимерији… Ко би помислио да се тако фине даме и господа часте есенцијом која се налази у неславној утроби болесног кита! Па ипак је тако!”.

САД, Аустралија и Индија забраниле су трговину ћилибаром у склопу забране лова и експлоатације китова, преноси Танјуг.

ћилибар
Амбра извађена из црева мртвог кита на острву Ла Палма / Фото: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria