ФАНТОМСКИ УПРАВНИК ЗГРАДЕ Станари из Миријева су га први пут у животу видели тек КАД ИХ ЈЕ ТУЖИО

Станари граде у Улици Љубише Миодраговића 7е у Миријеву добили су управника зграде у јулу 2018, међутим пошто се никада није појавио да се уживо упозна с њима, прозвали су га „Фантом“.

фантом
Фото: Ненад Михајловић, РАС Србија

Први конкретан доказ о његовом постојању су добили тек кад им је стигла опомена пред утужење. Стигла је због неизмирених обавеза које су се месецима нагомилавале. Иако су месецима били у дилеми како њихов управник уопште изгледа, сада могу (бар накратко) да одахну јер су се на синоћ одржаном састанку коначно упознали са „фантомом“ задуженим за њихову зграду од јула 2018. године, али и са представницима компаније са којом има склопљен уговор.

Опомена пред утужење је, како сазнајемо, повучена, а од следеће године о овој стамбеној заједници бринуће нови професионални управник.

Док из фирме ИПМ („International property menagement“), с једне стране, тврде да им је то била последња солуција коју налаже закон, с друге стране, станари су као оправдање за неплаћање наводили као разлог то што не знају коме плаћају јер професионалног управника своје зграде никада нису видели.

Зграда у улици Љубише Миодраговића 7е у Миријеву/ Фото: Приватна архива

Зато је синоћ одржан састанак на којем су, поред великог броја станара зграде, присуствовали и професионални управник задужен за ту зграду, руководилац професионалних управника и његова колегиница из фирме ИПМ задужена за техничке задатке.

– Управник је долазио у зграду, али очигледно не довољно. Дешавало се да закаже седницу и да се не појави. Што се тиче самих долазака, законски рок је минимум два пута годишње. Помало траљаво је управник обављао посао, није станарима на прави начин предочио детаље. Зато људи нису били свесни шта и како плаћају – прича за Блиц Срђан Ракуљ, руководилац професионалних управника у компанији ИПМ која је тренутно задужена за око 130 стамбених зграда у Београду.

Иако су станари испрва захтевали раскид уговора са ИПМ-ом, сарадња ће, како нам потврђују из ове компаније, бити настављена, тужба повучена, али ће од 2019. године ипак доћи до промена.

– Тужба ће бити повучена. Станари су решили да наставе сарадњу са нама. Они су нас лепо дочекали, попричали смо и све се договорили. Објаснили смо им чему служе инвестициони фондови, пописали проблематику њихове зграде и постигли договор. Ипак, од почетка следеће године на место професионалног управника ће највероватније доћи неко други јер Владимир Пупавац има доста других задатака – објашњава наш саговорник.

фантом
Станари су хтели раскид уговора/Фото: Приватна архива

На питање зашто су уместо управника станари затицали непознату особу како оставља обавештења, Ракуљ објашњава да је „управник окупиран важним стварима“, те је за мање битне задужена друга особа.

– Комплексан је посао, има много административних радњи, зграде су у катастрофалном стању. Један човек не може физички све да постигне, посебно ако брине о 10 и више стамбених зграда. Управник мора да, примера ради, промени број чланова домаћинства у „Инфостану“, да оде до „Градског стамбеног“ предузећа, да нађе понуде за пуклу водоводну цев. Због тога пошаљемо некога да, рецимо, фотографише разбијено стакло на улазним вратима и уз то убаци обавештења у сандучиће – каже Ракуљ и додаје да „већина зграда нема противпожарне апарате, ни план евакуације“, те да су „такве ствари приоритет, док ће касније доћи на ред замена сијалица“.

„Мало је способних и едукованих управника“

Како додаје Срђан Ракуљ, веома мали број професионалних управника генерално „има на тржишту, али и врло мало способних и едукованих“.

– Професионални управник мора да има комуникативне вештине, добар наступ, да успева да држи фокус у разговору са станарима, поред посебне обуке коју мора да прође. Наравно да у свакој згради постоје „бунџије“ и они који неће да плаћају. Зато је битно да уме свакоме да објасни шта су по закону дужни да раде.

„Могли су тражити раскид уговора“

Председник Удружења професионалних управника, Љубиша Бановачки, осврћући се на обим посла својих колега, сматра невероватном чињеницу да је зграда регистрована, а да се шест месеци не ради ништа.

фантом
Љубиша Бановачки/Фото: Н1 screenshot

– У првих месец дана по именовању, професионални управник је дужан да одржи састанак на којем ће утврдити основне податке о броју станова и станара, све што прописи налажу. Не може да води зграду, ако нема те податке и зато овакав след догађаја сматрам „научном фантастиком“. Ако се то није догодило и ако су незадовољни радом професионалног управника, станари могу тражити његову неопозиву оставку на исти начин на који су одабрали њега односно фирму која је са њим склопила уговор. Дакле, потребно им је две трећине потписа како би раскинули уговор, потом да направе записник који ће предати у општини. Све може бити решено у року од неколико сати – објашњава Бановачки и додаје да никада до сада није чуо да се нешто слично догодило.

С. Луковић, Блиц