Настављају се бурна дешавања у Бањалуци: Неколико ухапшено, ДРАГИЧЕВИЋ У БЕКСТВУ

Бањалука – Припадници полиције Републике Српске привели су у Бањалуци неколико лица због кршења закона о јавном реду и миру приликом протеста под називом „Правда за Давида“, јављају бањалучки медији.

правда за давида
Фото: Youtube printscreen

Како наводе, Давор Драгичевић, отац настрадалог младића Давида, је у бекству и полиција за њим трага.

„Организатор скупа није испоштовао законом предвиђене обавезе, него је са осталим учесницима кренуо у протестну шетњу градом, при чему је на више локација од стране учесника јавног окупљања извршено више прекршаја, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дела“, саопштила је Полицијске управе Бањалука.

Учесници скупа прекинули су, како се додаје, и претходно заказан концерт Хариса Џиновића, тако што су галамом, виком, вређањем, те оштећењем бине и постављене опреме, онемогућили извођење предвиђеног програма.

„Полицијски службеници раде на проналаску и лишењу слободе и других лица која су учествовала у извршењу прекршаја и кривичних дела“, наводи се у саопштењу и додаје да Давор Драгичевић није приведен.

Сузана Радановић, мајка несрећно страдалог младића Давида Драгичевића, објавила је раније на Фејсбук групи „Правда за Давида“ да је полиција поново ухапсила његовог оца Давора, који је позивао демонстранте да се врате на протесте после интервенције специјалаца.

Грађане Бањалуке и чланове групе „Правда за Давида“ који су се у недељу увече окупили на Тргу Крајине у знак подршке породици Давида Драгичевића, а потом током протестне шетње прекинули концерт Хариса Џиновића у том граду, специјалне снаге МУП Републике Српске потиснуле су са тог трга, пошто је истекло време током којег је скуп био дозвољен.

„Скуп је био дозвољен до 20 сати, позивамо вас да се разиђете због ваше безбедности. Ако не поступите тако биће употребљена законска средства“, казао је полицајац путем мегафона окупљенима демонстрантима, којих је према процени извештача тог сајта било око 50 људи.

Давор Драгичевић казао је окупљенима после доласка специјалца, а пре интервенције, да оду кући како би нешто појели, наводећи да ће он остати на Тргу Крајине.

РТРС је пренела да су демонстранти на паркингу испред бањалучког Музеја савремене уметности где је постављена бина за планиране концерте, спречили концерт Хариса Џиновића. Наводи се да су ту уз повике и увреде учесници протеста прво прекинули музику, после чега су се попели на бину и „забранили“ одржавање концерта.

Огласио се и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, којег су, према наводима РТРС, учесници протеста претходно извређали.

„Оштећена опрема озвучења, трг блокиран. Концерт не може бити одржан. Протест је одржан, концерт онемогућен“, написао је Радојичић на Твитеру.

На Тргу Крајине у Бањалуци претходно је завршено окупљање грађана и чланова групе „Правда за Давида“ у знак подршке породици Давида Драгичевића чији је отац Давор поручио да ту остаје „до краја“, али и да „скупова на овај начин више неће бити“.

Полиција не напада народ Републике Српске но примењује легалну, легитимну силу која је дефинисана законом, уставом и интерним актима, рекао је професор уставног права Синиша Каран гостујући у програму АТВ-а.

„Опозициони лидери нису само злоупотребили трг, групу `Правда за Давида` и случај `Драгичевић` него подстичу и на насиље“, појаснио је Каран и додао да тиме директно дјелују преко групе „Правда за Давида“ на нарушавање безбедности у Бањалуци и Републици Српској.

„Већина оних који се искрено залажу за решење случаја `Драгичевић` су злоупотрибљени, а многи треба да ставе прст на главу и размисле шта сад овом квазиподршком чине“, рекао је Каран.

Пошто су припадници специјалне полиције МУП-а РС растерали грађане Бањалуке и разбили протесте, комуналци су опет уклонили „Давидово срце“ са Трга.


Танјуг