Стефановић: Ухапшено 150 људи, расписана потерница Интерпола за Филипом Кораћем

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је у обимној акцији полиције ухапшено око 150 људи, а расписана је црвена Интерполова потерница за Филипом Кораћем за, како је рекао, најтеже кривично дело.

бесмртни пук
Небојша Стефановић/Фото: архива

Филип Кораћ је годинама важио за најближег сарадника Луке Бојовића. После хапшења Бојовића, спекулисало се да је Кораћ преузео све његове послове у Србији и региону. У јавности се спекулисало и да је у децембру 2017. био умешан у нереде на Партизановом стадиону, током утакмице са Црвеном звездом.

Како пишу данас медији, полиција је упала у неколико десетина кућа и станова и ухапсила десетине осумњичених. Полиција је ушла и у куће неких од најмоћнијих људи који се повезују са нарко-клановима.

„У овим случајевима није увек лако наћи доказе, трудићемо се да прикупимо довољно доказа како бисмо добили епилоге у тим случајевима…Претреси и даље трају“, казао је Стефановић на конференцији за новинаре у Београду.

Министар је нагласио да је током ове акције покренута и црвена Интерполова потерница за Филипом Кораћем, учесником, у како је рекао, организовању најтежих кривичних дела.

„Овакве акције ћемо спроводити редовно, држава неће стати у прогону свих који се баве извршењем највећих кривичних дела. Посебан ударац ће бити на све оне који се баве кривичним делима насиља, убиствима, покушајима убистава. Инсистираћемо на сталној акцији која неће дозволити да ови људи буду мирни и да се осећају лагодно“, казао је Стефановић.

МУП и Министарство правде ће, како је рекао, сутра на седници Савета за националну безбедност предложити председнику Републике и председници Владе Србије измене и допуне закона који ће омогућити ефикаснију борбу против криминала и пооштрити санкције за таква кривична дела.

Према незваничним информацијама медија, међу приведеним особама су и Небојша Стојковић Стојке, Владимир Јовановић Јапанац, Звонко Матеовић, Миљан Вуковић, Зоран Хаџи Јовановић, Владимир Каран, Љубиша Линдо, Веселин Вукотић.

ухапшено око 150 људи
Филип Кораћ, незванични шеф земунског клана и наследник Луке Бојовића / Фото: Адриамедиа

Кубуровић: Пооштрити благу казнену политику

Министар правде Нела Кубуровић казала је да су безбедност грађана и борба против криминала приоритети Владе Србије.

„Сутра ћемо предложити у ком смеру треба предузети реформске кораке како бисмо побољшали, нажалост, благу казнену политику коју имамо“, казала је Кубуровић.

Она је указала на недостатке судова, који често прописују благе казне или условне осуде за тежа кривична дела.

„Готово у 60 посто случајева имамо условне осуде. Треба да приступимо реформским процесима, да преиспитамо сва кривична дела…Само оштријом казненом политиком можемо превентивно деловати“, нагласила је.

ухапшено око 150 људи
Министар правде Нела Кубуровић / Фото: Printscreen

Кубуровић је изјавила и да њено министарство није укључено у рад Специјалног тужилаштва и суда за ратне злочине почињене на Косову, али да ће сарађивати ако буде потребно.

Случај Ивановић: Србија није добила оригиналне чауре

Говорећи о случају убиства Оливера Ивановића, Стефановић је рекао да нема нових сазнања.

„…Иако су наши државни органи од првог тренутка понудили сарадњу, како би се откриле убице и налогодавци убиства Оливера Ивановића“, казао је.

Напоменуо је да косовски истражни органи Србији нису доставили ни снимке камера са места убиства, као ни оригиналне чауре.

„Могу да вам кажем да ми нисмо добили оригиналне чауре, добили смо пластичне клонове. Да ли је то довољно, да ли је поуздано, ко то зна…инсистирали смо да добијемо оригиналне чауре… Врло мало тога озбиљног смо добили. Ми не радимо с доказима из прве руке“, казао је Стефановић.

Стефановић: Расветљено 80 одсто свих убистава

Стефановић је рекао да је полиција и тужилаштво расветлило око 80 посто свих убистава у Србији.

„То је добар рад. Данашња акција је управо порука свима који се баве организованим криминалом, да ћемо те људе прогонити на сваком месту. Да ли су то црногорски мафијашки кланови, или из БиХ или других држава…Ми хоћемо да континуирано и у сарадњи с полицијама других држава, снажним деловањем, свакога дана, покажемо да извршавање тих дела мора да се заустави“.

Хоћемо посвећену акцију полиције, рекао је.

„Не желим полицајце који ће гледати како да им прође дан, а да ништа не раде. Желимо да се баве својим послом на одговоран начин“, казао је.

На питање КРИК-а да ли полиција највише хапси припаднике црногорског шкаљарског клана, јер њихов супротан табор, такозвани кавачки клан има блиске везе у полицији, Стефановић је рекао да „држава гони све“.

„Чуо сам те тезе. Зато су неки од лидера (шкаљарског) клана попадали и налазе се у затворима што овде, што по Европи“, казао је.

„Држава гони све… И из других кланова имамо ухапшене, и из Ниша…Много људи смо ухапсили, али не само то… Ако један клан делује интензивније и има их више… наравно да ћемо их ухапсити више од неког клана који има пет чланова“, објаснио је министар полиције.

Нема митинга 17. јануара, па да буде и „контрамитинг“

Небојша Стефановић каже да за 17. јануар, када у Београд стиже руски председник Владимир Путин, нема заказаних митинга, па да, како је рекао, „буде и контрамитинг“.

Упитан да ли су тачни наводи да ће тог дана Српска напредна странка организовати скуп подршке председнику Русије, који су неки медији назвали контрамитингом, министар је казао да се у Београду одржава „велики број митинга скоро сваког дана“.

„Сви који пријаве митинг могу да га организују и шетају. Тог дана нема митинга, па да буде и контрамитинг. Неки хоће да подсете на време Слободана Милошевића, не би ли људе поделили. Нема истих митинга у једном дану, нема насиља, нека пријаве и мирно и достојанствено нека изразе све своје жеље“, казао је Стефановић.

ухапшено око 150 људи
Фото: Printscreen

Он је додао да истрага о паљењу куће новинара Милана Јовановића из Гроцке траје и даље као и да су ухапшене особе које су крајем децембра провалиле у стан на Бановом брду у ком је Јовановић боравио пошто му је кућа запаљена.

„Они су признали кривично дело и предати су тужилаштву“, рекао је Стефановић.

Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.