МАКЕДОНИЈА ПРОМЕНИЛА ИМЕ, прихваћени захтеви албанске БЕСЕ

Македонско Собрање је с 81 гласом „за“, ниједним против ни уздржаним, усвојило уставну промену којом је држава у складу с Преспанским споразумом променила име.

бјр македонија
Собрање/Фото: opcija.net

Двотрећинском већином усвојена је уставна промена којом је Македонија променила име у Република Северна Македонија.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ нису учествовали на овом гласању, како је и у четвртак најавио лидер ове странке Христијан Мицковски, јер сматрају да са променом имена државе актуелна власт брише македонски идентитет.

На почетку пленарне седнице обратио се македонски премијер Зоран Заев који је рекао да је реч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци.

„Јесте, ја сам променио став по питању промене уставног имена и устава државе, али мењање ставова доноси прогрес и по цену политичке каријере“, истакао је Заев.

Он је казао да је ВМРО-ДПМНЕ знао да није могуће постићи бољи споразум и да без Грчке није могуће наставити пут ка ЕУ и НАТО.

Испред македонског Собрања у тренутку изгласавања уставних измена било је неколико стотина демонстраната.

нато
Зоран Заев оптужује Србе за „геноцид“ над Албанцима

Седница је била одлагана претходна два дана због амандмана албанске опозиционе странке БЕСА којим је захтевано да се обрише реч „македонско“ у делу држављанства код етничких Албанаца.

Ипак је данас поподне постигнут споразум између македонске владе и посланика из редова БЕСА да у делу држављанства код Албанаца на македонском језику стоји „македонско“, на албанском, у преводу, „из Македоније“, док на енглеском „мацедониан“.

Тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана.

„Потврђујемо да формулација ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом“, наводи се у саопштењу.

Истовремено, прихваћен је амандман БЕСЕ којим се потврђује да Република води подједнако рачуна о положају свих грађана Македоније у дијаспори.

Додатно, прихваћен је предлог БЕСЕ да се у закон унесе да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

Одлука о промени уставног имена Македонија је била последњи услов Грчке на путу Македоније ка учлањењу у НАТО и отпочињању преговора са Европском унијом.

Преспански споразум у целости ће ступити на снагу после његове ратификације у грчком парламенту и после ратификације протокола о учлањењу Македоније у НАТО, такође у парламенту Грчке.

заев поклонио кравату
Фото: Танјуг/АП, Јоргос Карахалис

Овом одлуком македонског Собрања окончан је 27- годишњи спор између Македоније и Грчке, који је настао од стицања македонске независности.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.