Због гондоле ће Радојичић, Весић и Љајић морати да плате штету из свог џепа?

За два дана на Ушћу и Калемегдану посечено је више десетина стабала, од укупно 155 колико је у плану. Упоредо са овим послом данас ће у ова два парка започети и садња 300 нових четинара и лишћара за шта ће бити задужени радници „Зеленила”. Наменска средства, односно 25 милиона динара као део надокнаде за посечена стабла, обезбедила су „Скијалишта Србије” и то у оквиру реализације пројекта „Београдска гондола”.

Исечено дрво / Фото: Facebook

– Број стабала која ће бити засађена два пута је већи од броја посечених. Све саднице су високог квалитета и „школоване” у расаднику, чиме се повећавају шансе за њихов опстанак у тешким условима градске средине – саопштено је из „Зеленила”.

Пре два дана на територији општина Стари град и Нови Београд „Зеленило” је започело сечу стабала, на планираној траси будуће гондоле која ће повезивати Калемегдан и Ушће, али ова акција изазвала је бурно негодовање.

Због тога се јуче огласио и градоначелник Зоран Радојичић. Како је истакао, уместо сваког дрвета посеченог због планиране изградње гондоле биће посађено више нових.
– Сечи стабала претходила је сагласност стручне комисије коју је оформио Секретаријат за комуналне и стамбене послове, а која је обавила увиђај на терену и утврдила накнаду за посечена стабла. Ову комисију чине представници „Зеленила” и Секретаријата за заштиту животне средине. На основу њиховог извештаја, општине Стари град и Нови Београд издале су решење по којем је „Зеленило” отпочело сечу 108 стабала на Новом Београду и 47 на Старом граду – истакао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је политика града да се уместо сваког посеченог стабла посади барем два, као и да свако правно или физичко лице које захтева сечу стабала мора да обезбеди новац за то.

Поступање градских служби ипак се није допало свима. Представници општине Стари град са председником Марком Бастаћем на челу јуче су са Калемегдана однели пањеве посечених стабала и оставили их испред Старог двора.

на ушћу и калемегдану
Исечено стабло с Калемегдана донето пред улаз Старог двора / Фото: Бета

– Основни циљ ове симболичне акције јесте да се укаже на неопходност обустављања уништавања Калемегдана, културно-историјског добра које припада свим грађанима наше земље, које су окупирале градске власти. У тренутку када је Београд сврстан у један од најзагађенијих градова на свету, сваки парк, свако дрво и свака зелена површина су драгоцени, а двојац који је на челу града наставља са пројектима противним интересима грађана – наведено је у саопштењу ове општине.

Остављањем стабала пред Старим двором представници општине желели су и да демантују наводе по којима Стари град на било који начин учествује у сечи. Ова општина јуче је одржала и седницу Већа на којој је донела одлуку о укидању решења одељења за комуналне послове и комуналну инспекцију од 8. марта. Тим решењем је формално дата сагласност за уклањање стабала на одређеним катастарским парцелама на територији Старог града.

– Доношење оваквих решења је по Статуту града законска обавеза општинских служби. Дакле, никакву одлуку нисмо донели ми, одлуку о прављењу жичаре донела је Скупштина града, а та одлука са собом носи и сечу стабала. Једини одговорни за овај циркус су градоначелник и његов заменик, као и одборници који су подржали овај сулуди пројекат. Поменуто решење је самовољно потписао руководилац одељења и због тога је против њега покренут дисциплински поступак, који подразумева и разрешење – указано је у саопштењу Старог града.

У овој општини данас ће бити одржан и скуп на тему одбране Калемегдана. Позвани су грађани да у 10 часова дођу у општину како би се, стоји у саопштењу, договорили око стратегије одбране Калемегдана

Конкретне кораке због сече стабала најавили су и одборници Савеза за Србију у Скупштини града. Они ће поднети кривичне пријаве против градоначелника, његовог заменика Горана Весића и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића због, како су истакли, штетног пројекта изградње гондоле и сече стабала.

– Тај пројекат има погубне економске последице. Његова највећа штета је што скрнави два највећа блага Београда, а то су поглед на Ушће и Калемегдан. Зато ће Радојичић, Весић и Љајић морати да плате штету из свог џепа – указао је Никола Јовановић, шеф одборничке групе СЗС-а који је надлежне позвао да зауставе овај пројекат.

сеча стабала
Ушће / Фото: Н1

Одборник СЗС-а и некадашњи градоначелник Драган Ђилас на питање да ли га сеча стабала подсећа на уклањање платана у Булевара краља Александра у време док је он био на челу града, одговорио је да га не подсећа.

– Платани су тада посечени на основу студија Шумарског факултета и то није била идеја града, него је то учињено због безбедности грађана. У исто време покренули смо акцију, компаније у Београду и Београђани финансирали су нове платане и као што видите они и данас расту – нагласио је Ђилас.

У плану 5.000 нових стабала

У току 2018, како је саопштило „Зеленило”, Београд је постао богатији за 4.500 нових стабала. Како је додато, за ову годину у плану је садња 5.000 нових.

Дејан Алексић, Политика