УМРЛА МИРА МАРКОВИЋ: Преминула удовица Слободана Милошевића

Како сазнајемо, удовица бившег председника СР Југославије Мирјана Марковић преминула је данас.

мирјана марковић

Према сазнањима умрла је око 15 часова по средњеевропском времену.

Бивша шефица ЈУЛ-а је последњих година имала неколико операција. Последњих недељу дана налазила у болници у Русији и њено здравствено стање је окарактерисано као тешко, али не и животно угрожавајуће.

– Мира јесте болесна, али се сада добро осећа и опоравак, како су рекли лекари, тече по плану. Није животно угрожена. У тој московској болници редовно је посећује син Марко – рекао за Курир извор близак породици Милошевић.

Подсећамо, Апелациони суд у Београду недавно је укинуо пресуду којом је Мира Марковић осуђена на годину дана затвора због злоупотребе службеног положаја при додели државних станова и наложено је да се суђење понови и да се у новом поступку отклоне повреде на које је указао.

Србија је 2005. године расписала потерницу за Миром Марковић која је још на снази. Она је у Русији уживала статус политичке избеглице и због тога тамо није могла бити ухапшена по потерници српског Интерпола.

Мирјана Марковић (1942-2019): Супруга Слободана Милошевића, доктор социологије и прва председница ЈУЛ-а

мирјана марковић

Мирјана Мира Марковић, преминула данас у Русији, била је југословенски и српски доктор социологије, политичар, и супруга бившег председника Савезне Републике Југославије (СРЈ) Слободана Милошевића.

Мирјана Марковић рођена је 10. октобра 1942. у Пожаревцу. Похађала је студије Социологије на Универзитету у Београду, где је и докторирала. Била је професор социологије на Природно-математичком факултету у Београду.

мирјана марковић
Фото: Зорана Јевтић

Социологију је предавала и као редовни професор на Америчко-француском универзитету за менаџмент у Београду и на Факултету за међународни менаџмент у Београду.

Поред тога била је и редовни члан Руске академије друштвених наука, гостујући професор Московског државног универзитета Ломоносов и почасни професор Универзитета Ломоносов у Москви. Објавила је око сто радова из подручја социологије, као и два уџбеника социолошке тематике. Дела су јој преведена на многе језике, као што су руски, енглески, кинески, грчки.

Поред академске каријере, најпознатија је била по политичком ангажману. Комунистичке идеје наследила је из своје породице, које је касније пренела у своје деловање у јавној политици.

Оснивач је и први председник политичке партије Југословенска левица (ЈУЛ).

мирјана марковић
Фото: Профимедиа / Приватна архива / ЕПА

Са покојним Милошевићем имала је двоје деце, сина Марка и ћерку Марију.

Још као гимназијалка придружила се Савезу комуниста, а 1994. године основала је ЈУЛ који је наредних шест година био главни коалициони партнер Милошевићевој Социјалистичкој партији Србије (СПС).

Мира Марковић је 2003. године напустила Србију и затражила политички азил у Русији.

За њом је 2005. године расписана потерница због малверзација око додељивања станова у Београду. Русија је одбила да је изручи Србији, јер је имала статус политичке избеглице.

мирјана марковић
Фото: Приватна архива

Апелациони суд у Београду је 28. марта 2019. године укинуо пресуду којом је осуђена на годину дана затвора због злоупотребе службеног положаја при додели државних станова, те наложио да се суђење понови.

Марковићева је ауторка неколико књига, а међу последњима које је објавила били су мемоари „Било је то овако“ у којој описује свој живот од рођења до изручења Слободана Милошевића суду у Хагу.

Курир