Мишковић купио земљиште на Аутокоманди за 4,2 милиона евра

Мирослав Мишковић, власник „Делте”, после 11 година борбе за најатрактивније вождовачко земљиште на Аутокоманди коначно је њен неприкосновени господар. Његово предузеће „Аутокоманда” као једини понуђач у петак је на јавном надметању од града купило плац од 0,6 хектара по почетној цени од 504,3 милиона динара, односно око 4,2 милиона евра.

земљиште на аутокоманди
Фото: Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда

То је „Делти” донело власништво над готово шест хектара између ауто-пута, Булевара ослобођења и трасе унутрашњег магистралног полупрстена где већ годинама намерава да подигне шопинг мол „Делта планет” од 200.000 квадратних метара вредан више од 200 милиона евра. Од тог пројекта нису одустали, потврдили су јуче у „Делти” због чега су, како су кратко прокоментарисали, и купили парцелу од 6.412 квадрата.

Цена овог пута очигледно није била проблем за купца јер је земљиште добио са попустом од 40 одсто, што значи да је Мишковић уштедео 2,9 милиона евра зато што је првобитно процењена почетна вредност парцеле била 840,6 милиона динара (око 7,1 милион евра).

– Локација је била на јавном надметању 2017. и 2018. године и тада није било заинтересованих понуђача. У складу са градском одлуком, приликом расписивања садашњег огласа цена за локацију је умањена за 40 одсто, што је било довољно да се локација отуђи и на тај начин обезбеди новац у буџету града – наводи Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда и додаје да ће инвеститору у поступку прибављања грађевинске дозволе бити обрачунат и допринос за уређивање грађевинског земљишта.

На том плацу „Делта” ће моћи да зида четвороспратницу од 22 метра и пословну кулу висине 75 метара (21 спрат), што је укупно 22.473 квадратна метра.

земљиште на аутокоманди

– Инвеститор ће имати обавезу да, пре прибављања локацијских услова, изради идејно решење објеката и партерног уређења локације, а такво урбанистичко-архитектонско решење ће морати да добије сагласност Комисије за планове Скупштине града. Обавеза инвеститора биће и да изведе све радове на припремању и опремању грађевинског земљишта у оквиру своје грађевинске парцеле, а Дирекција ће уредити јавно грађевинско земљиште – пише у саопштењу Дирекције.

Када је један од најбогатијих Срба први пут покушао да освоји парцелу од 0,6 хектара, на путу му се 2008. године испречио Петар Матић, у то време Мишковићев највећи супарник на тржишту некретнина.

Матић је однео 2,8 хектара на тој локацији, односно две парцеле, од којих је једна управо ова од 0,6 хектара. Оба плаца власник „МПЦ пропертиса” вратио је Дирекцији 2010. године. Годину дана касније, чим је Дирекција огласила продају око два хектара између ауто-пута и Улице Трише Кацлеровића, Мишковић је, као једини понуђач, за њих дао милијарду динара, што је била почетна цена. Куповином предузећа „Аутокоманда” за 17 милиона евра 2015. године, „Делта” се у овом делу Београда домогла 3,3 хектара.

Далиборка Мучибабић, Политика