Како је од човека који је победио државу постао човек који мора да јој плати за ту борбу: Јосифовски о преиначеној пресуди, „злочинцима“ и доказима

Јосифовски је обавезан и да Републици Србији за трошкове првостепеног и другостепеног поступка исплати 67.500 динара.

јосифовски
Фото: RTV Printscreen

Како је објављено на сајту Апелационог суда, првостепена пресуда Борку Јосифовском, некадашњем директору београдске Хитне помоћи преиначена је и правоснажно је одбијена његова тужба против пет државних органа. Преиначено је и решење о трошковима парничног поступка, па је Јосифовски обавезан да Републици Србији за трошкове првостепеног и другостепеног поступка исплати 67.500 динара.

У овом случају није могућа ретроактивна примена Закона о заштити узбуњивача, који се примењује од 2015. године. Јосифовски је у овом случају тужио пет државних институција – Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Агенцију за борбу против корупције, Прво основно јавно тужилаштво и Више јавно тужилаштво у Београду.

јосифовски
Јосифовски: Жалићу се сигурно само је питање коме / Фото: Марко Јовановић

Како је за Телеграф рекао доктор Јосифовски, преиначење пресуде га није изненадило, а било је и за очекивати, сматра он.

Притисак јавности

– Нисам се изненадио преиначењем пресуде, чак сам и очекивао да ће се ово догодити. Првостепена пресуда у моју част била је изазвана више притиском јавности, него стварном жељом судских органа да ураде исправну ствар. Претпостављам да су сад постали свесни опасности која би могла да проистекне да је и другостепена пресуда била у моју корист. Пре свега би морала да се покрене истрага, која би открила многе малверзације и криминалне радње у Хитној помоћи. Невероватно је да су преиначили пресуду без да је одбрана поднела иједан нови доказ. Како је то могуће? – пита се Јосифовски.

јосифовски
Јосифовски указивао на спрегу лекара из Хитне помоћи и приватних погребних предузећа / Фото: Printscreen

Према његовим речима, да ће доћи до оваквог развоја догађаја постало му је јасно кад је на изрицању првостепене пресуде видео министра Лончара у пратњи садашњег директора Хитне помоћи.

Да сам прихватио…

– Он (директор) је директно учествовао у подметању доказа против мене и мом прогону из те установе. Министар Лончар ми је понудио место директора антикорупцијског тела и ја сам га одбио. Питање је да ли би ова пресуда била другачија да сам прихватио – објашњава Јосифовски.

– Жалићу се сигурно, само је питање коме. Најпре постоји могућност за ревизују пресуде. Уколико наше судство остане немо на моје покушаје да истерам истину на видело, на крају крајева постоји суд у Стразбуру. Једно је сигурно: нећу пустити злочинце, који су радили о животу људи у установи која треба да чува људске животе, да шетају слободно.

јосифовски
Објава сина доктора Јосифовског / Фото: Facebook printscreen

Преиначеном пресудом Вишег суда у Београду било је утврђено да је пет државних органа, почев од 2006. године, нанело штету Јосифовском, непоступањем по његовим пријавама, а након његовог указивања 2005. године на спорне везе лекарских екипа београдске Хитне помоћи и приватних погребних предузећа.

И. Недић, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.