Соларијум напокон забрањен за млађе од 18 година, а сви жељни кварцовања мораће да потпишу посебан пристанак

Власници соларијума мораће да контролишу исправност апарата на сваких шест месеци. На снагу је ступио Правилник Министарства здравља којим се коришћење соларијума забрањује за малолетне особе. 

коришћење соларијума
Фото: Илустрација

И тај дан је напокон дошао. После неколико година расправа и најава, на снагу је ступио Правилник Министарства здравља којим се коришћење соларијума забрањује за малолетне особе. Иако најважније и најдуже чекана, ово није једина новина која за осам дана ступа на снагу.

Сваке године у Србији од карцинома коже оболи око 600 људи, а њих 200 у тренутку постављања дијагнозе већ има метастазе. Лекари објашњавају да је настанак меланома код младих од 18 до 29 година у највећем броју случајева последица УВ зрачења у соларијуму.

Управо зато ће у сваком објекту који нуди квацовање морати да стоји видно постављен натпис „УПОТРЕБА СОЛАРИЈУМА МОЖЕ ИЗАЗВАТИ РАК КОЖЕ“.

И не само то. Сви корисници соларијума мораће да дају информисани пристанак у два примерка, један примерак задржаваће власник соларијума, а други корисник. На овом обрасцу биће назначено да корисник на сопствени ризик користи соларијум и у њему ће бити наведена сва штетна дејства УВ зрачења.

Информисани пристанак корисника соларијума дат је на обрасцу који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.

коришћење соларијума
Сунчање у соларијуму је најзад забрањено за малолетне / Фото: Илустрација

По новом Правилнику соларијум не смеју да користе људи који користе лекове осетљиве на УВ зрачење, малолетне особе и сви који су боловали или болују од малигних тумора коже или од обољења која су праћена појачаном осетљивошћу на УВ зрачење и топлоту.

Власници соларијума мораће да поседују сертификат о техничким карактеристикама апарата и сервисну књигу. Техничку исправност соларијума утврђује овлашћено лице на сваких шест месеци. Подаци о урађеном прегледу уносе се у сервисну књигу, а на соларијум се ставља контролна налепница о извршеном прегледу.

У кабини соларијума поставља се дигитални мерач утрошеног времена лампи без могућности ресетовања како би сваки клијент могао да има увид о истрошености лампи, као и сертификат произвођача о року употребе лампи. Непосредно после редовне замене лампи, од стране овлашћеног лица, ставља се налепница са датумом замене.

коришћење соларијума
На улазу у соларијум стајаће упозорење / Фото: Илустрација

Ово ће писати на обрасцу за пристанак за коришћење соларијума

Употреба соларијума представља излагање коже и видљивих слузница ултравиолетном зрачењу и може озбиљно нарушити Ваше здравље и довести до рака коже.

Употреба соларијума може да доведе до:

1. Повећаног ризика за настанак рака коже – лица која користе соларијум пре 35. године старости излажу се ризику за настанак малигног меланома за 75 одсто, а коришћење соларијума у било ком узрасту повећава ризик за настанак меланома за најмање 20 одсто

2. Повећаног ризика за настанак рака коже са сваком употребом соларијума

3. Оштећења ока, укључујући меланом ока и повећани ризик за настанак катаракте

4. Превременог старења коже, која постаје рапава, груба и наборана у млађем животном добу

5. Краткорочног, одмах видљивог, ризика за здравље уколико се соларијум неадекватно користи, као што је:

– Прегоревање коже, која постаје црвена, болна, а могу се јавити и пликови

– Сувоћа коже

– Осип праћен сврабом

– Упала коњунктиве ока праћене сврабом и тежом повредом ока

коришћење соларијума
Биће потребан писани пристанак за одлазак у соларијум / Фото: Илустрација

Соларијум не могу да користе:

1. Лица која користе лекове који повећавају осетљивост на ултравиолетно зрачење

2. Малолетна лица

3. Лица која су боловала или болују од малигних тумора коже или болују од обољења која су праћена појачаном осетљивошћу на УВ зрачење и/или топлоту

Поред наведених стања, највећи ризик за здравље од употребе соларијума имају лица светле пути, лица са бројем младежа преко 50, са великим бројем пега, која су раније имала опекотине од сунца, која имају ослабљен имунолошки систем, као и лица чији су крвни сродници имали малигне туморе коже.

У трудноћи кожа постаје појачано осетљива на дејство ултравиолетних зрака, опекотине од сунца су чешће и повећан је ризик за настанак рака коже.

Сви корисници соларијума потписују образац за информисани пристанак у два примерка, један задржава фирма, а други корисник.

Ја ______________________________ сам законски пунолетна/тан и пажљиво сам прочитала/о и разумела/о информацију садржану о напред наведеном штетном дејству употребе соларијума и на сопствени ризик својевољно бирам да у овом објекту __________________________ будем изложен/а ултравиолетном зрачењу.

Горица Авалић, Телеграф