МАРИНКО РОКВИЋ ЈЕ ОВО КРИО ОД СВИХ: Дуго скривана тајна – био је велики верник и ктитор српских светиња!

Монах из једног од манастира на Фрушкој гори, где је покојни певач Маринко Роквић често боравио и помагао, открио је непознате детаље из живота фолк звезде, који је последње године живота посветио вери и молитвама за спас од тешке болести.

маринко роквић
Фото: В. Данилов / А. Станковић

Маринко Роквић је са својом породицом новчано помагао многе српске манастире. Као прави хришћанин, он није желео да се о томе прича у јавности. То се вероватно не би ни сазнало да нам ту причу није открио један од монаха који је присуствовао Маринковој сахрани на Новом бежанијском гробљу. Иако је многе изненадио велики број свештеника на његовом опелу, за овог монаха из једног од фрушкогорских манастира ово није ништа изненађујуће.

– Брат Маринко био је велики верник и ктитор. Помагао је великим новчаним прилозима многе цркве и манастире за живота, али о томе, као прави хришћанин, није желео да се зна и то је радио у тајности. Лично знам да је много помогао један од најлепших и најстаријих српских манастира Милешеву, где су и његов син Никола и снаја Бојана често одлазили. Био је везан и за фрушкогорске манастире – нашу српску Свету Гору, али и за Ђурђеве ступове код Раса. Зато смо сви ми из ових манастира и дошли да га испратимо на вечни починак у оволиком броју. То је најмање што смо могли да учинимо у знак захвалности, за све оне године када нам је помоћ била неопходна у обнови наших светиња – навео је наш саговорник.

Овај монах испричао нам је и како је певач тражио спас од тешке болести у молитвама, које су му читане не само код нас у Србији но и у манастиру Св. Нектарија на грчком острву Егини.

– Колико је мени познато, Маринко је ишао и на Егину у манастир Св. Нектарија. Тамо је велика светиња и многи добијају исцељење од рака, утеху у болести. То му је много значило. Свој мир је тамо пронашла и Исидора Бјелица, писала је она у томе у једној од својих књига. То их, ето, спаја. Редовно је одлазио и у манастир Раковицу да целива гроб патријарха Павла, кога је посебно поштовао – рекао је монах.

Новости / Курир / Хронограф