Због невакцинисања одузимаће се чак и родитељско право

Родитељима који не вакцинишу своју децу она неће бити трајно одузимана, али постоји могућност да им буду привремено одузета, како би старатељ којег одреди држава одвео дете на вакцинацију.

привремено одузета
Деца која нису вакцинисана неће моћи да иду у вртић / Фото: Илустрација

Да ли ће прваци, који нису примили обавезене вакцине, сести у школске клупе 1. септембра? Закон каже и „да“ и „не“, јер је основно образовање обавезно, али је то и вакцинација за одређене заразне болести. Неку врсту решења помињао је недавно и министар просвете Младен Шарчевић, а подразумева да би дете, привремено, добило старатеља који би га, уместо неодговорних родитеља, одвео на вакцине, пишу Вечерње новости.

Судећи по реакцијама јавности, изјава министра Шарчевића да ће „родитељима, у крајњој инстанци бити одузимана деца“, изазвала је бурне реакције, али стручњаци су ове речи дочекали са одобравањем, уз напомену да су то прве озбиљније мере да се стане на пут све јачем антивакциналном лобију.

Министар: И невакцинисана деца морају у школу

„До сада је држава показала да је немоћна против антивакциналиста, јер нема праву стратегију“, рекао је за Новости један угледни београдски епидемиолог који је желео да остане анониман. „Све изречене казне су минималне и познато је да санитарни инспектори који су задужени за надзор спровођења вакцинације, пишу пријаве против несавесних родитеља, али оне, углавном, остају мртво слово на папиру“.

Ипак, изгледа да министрова изјава није била без основа јер правници су сагласни да се закони допуњују. Дакле, оно што није дефинисано у слову закона о образовању и упису у школу, дефинисано је Законом о заштити становништва од заразних болести, који јасно обавезује које су то вакцине које би дете требало да прими до поласка у школу.

ММР: Питања, одговори… и питања без одговора

Изречено 119 пресуда: Држава је за нешто више од годину дана изрекла 119 осуђујућих пресуда родитељима због неиспуњавања обавезе имунизације деце. Током прошле и ове године стигло је 228 захтева за покретање прекршајног поступка. Родитељима који нису вакцинисали своју децу, до сада је изречена по једна казна од 5.000, 7.000 и 50.000 динара, две казне од 15.000 динара, девет од 10.000 динара и 22 казне од 30.000 динара. Такође, казне су предвиђене и за оне кјои не упишу децу у школу, а за то немају оправдан разлог. Оне се крећу од 5.000 до 100.000 динара.

„У Закону о основном образовању и васпитању недвосмислено је наведено да је школа дужна да сарађује са здравственим установама у спровођењу здравствене заштите деце“, каже за овај лист дугогодишњи адвокат Веселин Церовић. „Дакле, ови закони се допуњују и не искључују један други“.

„Пљуште“ казне због невакцинисања деце

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјалана питања појашњавају да суд у парничном поступку може делимично да лиши родитеље њиховог права, односно да старатељ одлучује о праву детета на здравствену заштиту.

У том случају, старатељ је тај који ће одвести дете на вакцинацију, кажу у Министарству, што ипак не значи да ће се деца трајно одузимати од несавесних родитеља, него ће их код лекара одвести старатељ којег одреди држава.

Педијатар: Не избегавајте вакцинацију деце

Да држава има озбиљну намеру да стане на пут неодговорним мамама и татама који не желе да вакцинишу своју децу, сведочи и податак да је за око 70.000 малишана, који би ове године требало да крену у први разред, била потребна и потврда о вакцинацији.

„Невакцинисано дете у колективу значи ризик, нарочито за децу која због неког основног обољења, као што су имунодефицијенција и малигни тумор, нису могла да буду вакцинисана ММР вакцином“, каже за Новости Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Завода за јавно здравље Београда. „Јер, када је реч о морбилима, једно оболело дете може да зарази од 12 до 18 малишана у свом окружењу“.

привремено одузета
Фото: Илустрација

„Резултат стварања панике су мртва деца“

Свест о потреби за вакцинацијом ипак расте, а разлог је, кажу стручњаци, страх. Подаци за последњих пет година показују да је после пада броја вакцинисане деце, од 2014. до 2016. дошло до пораста у 2017. и 2018. години.

„Пораст обухвата је нарочито изражен када је ММР вакцина у питању, где је обухват деце у другој години живота порастао са 84 одсто у 2017. години на готово 99 одсто у 2018. години“, каже Беговић Лазаревић.

„То је резултат недавне епидемије малих богиња у којој је оболело више од 2.000 особа, било је и смртних случајева, што је утицао на родитеље да вакцинишу децу. Међутим, и даље је око 50 одсто малишана узраста од две до пет година невакцинисано ММР вакцином“.

Новости

1 коментар

  1. Svaka invazivna medicinska mera koja sa sobom povlači opasnost od smrtnog ishoda, autizma i drugih teških oštećenja zdravlja ne sme da bude obavezna!
    Ovaj nakaradni zakon je u sukobu sa Ustavom RS i pravom na nepovredivost fizičkog integriteta pojedinca.

Comments are closed.