ИНСПЕКЦИЈА ЗАТВОРИЛА 18 ПЕКАРА ЗБОГ ПРЉАВШТИНЕ И ПРЕВАРА: Боље сами направите црни хлеб, а ево и рецепта

Пољопривредни инспектори чешљали 1.000 произвођача и затекли нехигијену и мањкавости у описивању хлеба.

у пекарама
Фото: Илустрација

Нехигијенски услови у пекарама и нетачно декларисање хлеба били су главни разлози да надлежне инспекције затворе чак 18 пекара од почетка године. Пекари највише зарађују на прављењу специјалних врста хлеба, којих код нас има чак 50 врста, али поједине не садрже све прописане састојке.

Ненад Вујовић, помоћник министра пољопривреде, потврдио је за Курир да је од почетка године затворено 18 објеката и додао:

– Наша инспекција приводи крају контролу хлеба. Пољопривредни инспектори обишли су око 1.000 произвођача и затекли неадекватне хигијенске услове и мањкавости у декларисању робе, а то су и били разлози за затварање објеката. За све специјалне врсте хлеба прописано је колико које супстанце морају да садрже да би могли да се назову интегралним – објаснио је он.

Потрошачи не знају за све то, купују те „здраве“ врсте хлеба, а Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС), каже за Курир да пекари највише зарађују управо на тим врстама хлеба које су и по пет пута скупље од обичних.

у пекарама
Фото: Илустрација

– Када купите ражени хлеб, уопште не можете да будете сигурни да заиста једете производ који је направљен од раженог брашна. То би једино могао да зна инспектор који би у производњи сваки пут контролисао да ли је заиста стављено 70 одсто ражи, колико је и прописано – описује Паповић и додаје да о производњи хлеба у Србији много говори и чињеница да код нас прави, црни хлеб готово да и не постоји.

– У нашој земљи постоји само један млин који меље брашно типа 1100, које се користи за производњу црног хлеба. Само један једини млин имамо који ради по прописима, док други додају мало ражи, пшенице и продају наводно црни хлеб – објаснио је он.

Бранка Митровић, нутрициониста, рекла је да недостатак у декларисању и то да уколико садржи алергене, а то није наведено.

– Произвођачи лажу купце, јер имају загарантовану цену када је у питању интегрални хлеб, који највише и кошта. Ти хлебови имају и додатне хемикалије да би им се продужио рок трајања, а које нису нимало здраве. Често се деси да и најјефтини хлеб буде здравији од свих ових интегралних врста – објаснила је она.

Чувајте се преваре: како да препознате прави црни хлеб

Ако желите да се здраво храните, црни и ражани хлеб су сигурно део вашег јеловника! Ево како да се заштитите од преваре…

Црни или ражани хлеб је квалитетна намирница која је незаоблизан део здраве исхране. Такав хлеб требало би да се производи већим делом од целог пшеничног или раженог зрна, тако да задржава све важне хранљиве материје.

При куповини је веома је важно да ли је црни или интегрални хлеб заиста ”црни”, односно да ли је произведен од целог зрна или је само додата карамела за боју или нешто друго, што уопште не би требало да се налази у хлебу.

Анонимни пекар који је добро упознат са методама бојења хлеба, описао је да се у такозвани црни хлеб за боју додаје – баш свашта. Од кафе, какаа, вештачких боја до црвеног вина… Методе којима се служе произвођачи су различите, све само да би уштедели и на вама зарадили.

Ражаним хлебом се заправо може назвати само онај који садржи најмање 30 одсто раженог брашна.

Код ражаног теста, квалитет глутена је лош (што је здраво), па долази до пуцања “решетке” од глутена, што приликом печења онемогућује да вода испари из теста. Резултат тога је збијена структура правог ражаног хлеба. Код пшеничног теста квалитета глутена је значајно бољи. Резултат је растресита и прозрачна структура хлеба.

Као закључак горе наведеног – није могуће да хлеб са већинским процентом ражаног брашна буде мек као пшенични хлеб!

у пекарама
Фото: Илустраација

Како препознати прави црни хлеб?

Ставите у воду комад средине црног хлеба. Ако хлеб побели, а вода потамни, значи да је обојен.

Црни хлеб је тврд, збијен и има већу влажност него бели.

Црни хлеб не може бити прозрачан и еластичан.

Средина црног хлеба има дубље поре и мања му је запремина. Другачије мирише од белог.

Како направити најобичнији интегрални хлеб

Потребни састојци:

– 500 г интегралног брашна
– 1 кашичица соли
– 1/2 коцке свежег квасца
– 400 мл воде

Како се прави интегрални хлеб

1. Квасац размутути са мало воде.

2. У ванглу за мешење сипати брашно, додати со, промешати. Додати размућен квасац и млаку воду, па месити варјачом док се не добије глатко тесто. Суд покрити пластичном фолијом и оставити око 1х да тесто нарасте.

3. Премесити, обликовати векну (можете направити три мале векне од ове количине), поређати у плех. Векнице овлаш посути брашном, па засећи ножем пар пута. Оставити још 20 минута.

4. Угрејати рерну и испећи хлеб

Погрешна декларација: Прошле године затворено 106 погона

Пољопривредна инспекција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је у 2018. години извршила 6.071 контролу прехрамбених производа биљног порекла, укључујући и алкохолна и безалкохолна пића. Чак у 641 случају су констатоване неправилности. Прошле године је инспекција забранила рад 58 погона због лоших хигијенских и безбедносних услова, док је 106 затворено због недостатка декларације.

Бранка Травица – Невена Томашевић, Курир