ЉУБАВНИЦИ ИЗ ХАСАНЛУА: ПОЉУБАЦ СТАР 2800 ГОДИНА (ВИДЕО)

Љубавници из Хасанлуа или Пољубац стар 2800 година, називи су људских остатака које је 1972. године пронашао тим са Универзитета у Пенсилванији, предвођен Робертом Дајсоном.

Археолошко налазиште древног града, Тепе Хасанлу, налази се на североистоку Ирана, у покрајини Западни Азербејџан. Начин његовог уништавања крајем 9. века пре нове ере, довео је до тога да град остане замрзнут у времену, пружајући истраживачима изузетно добро очуване зграде, артефакте и посмртне остатке жртава.

Тепе Хасанлу се састоји од централног насипа у облику цитаделе, високог 25 метара, са масивним утврђењима и асфалтираном улицом, а окружен је ниским спољним градом у коме су се налазиле куће, штале, градске благајне и храмови. Целокупна локација некада је заузимала већи простор, али је смањена захваљујући локалним агрикултурним и грађевинским активностима, тако да данас заузима дужину од свега 600 метара, са цитаделом пречника од око 200 метара.

На овом месту, истраживачи су 1956. године наишли на слој града који је замрзнут у времену – “спаљени слој”, који је садржао више од 200 тела сачуваних у пепелу и рушевинама. Сачувани слој омогућио је истраживачима да разоткрију ужасну причу о уништењу овог града, које се догодило крајем 9. века пре Христа. Материјал који је пронађен на локалитету, указује на то да је град задесио изнанедни напад непријатеља и том приликом је уништена цитадела. Многим људским остацима који су ту пронађени, недостају глава или руке, а остали су претрпели смртоносне повреде главе. Један од људских остатака пресечен је на пола, а већину њих су чинили жене, деца и старци, што указује на то да су побијени становници који би били бескорисни као робови.

Нажалост, недостатак писаних докумената довео је до тога да данас знамо врло мало о становништву Хасанлуа и њиховим окупаторима. Не постоји писани доказ који би потврдио њихов идентитет. Није нам познат чак ни древни назив ове локације, као ни којој држави је у то време припадала, а још мање језичка и етничка припадност њеног становништва. С друге стране, из историјских текстова је познато да је Краљевство Урарту вршило бруталне војне кампање у гвозденом добу, како би се проширило на регион око Хасанлуа.

Хасанлу / Фото: Wikipedia

Пољубац стар 2800 година

Ископавања локалитета Тепе Хасанлу, настављена 1972. године, донела су откриће које је обишло цео свет. У једном складишту житарица, вероватно кријући се од непријатеља, пронађена су два скелета људи које је брзо угушио дим, док је њихов град био у пламену. Овај пар је последње тренутке свог живота провео у загрљају, а смрт их је дочекала у тренутку док су љубили једно друго и тиме свој пољубац учинила вечним.

Иако су неки извори тврдили да оба скелета припадају мушкарцима, Мухамед Дандамајев, у својој књизи Културне и друштвене институције древног Ирана, наводи да се ради о мушкарцу и жени. Слична тврдња објављена је и у магазину за археологију, са додатним информацијама и њиховој висини, која је била близи 160 центиметара.

Скелети су пронађени у складишту без иједног предмета, осим камене плоче, која се налазила испод главе скелета који лежи на левој страни. Десни скелет је на фотографији приказан са повредом лобање, али то није био узрок његове смрти – оштећење је настало приликом археолошког ископавања.

Универзитет у Пенсилванији утврдио је да је пар преминуо заједно око 800. године пре нове ере, а њихов пољубац у тренутку смрти као да означава да је љубав вечна.

Кафенисање