Фејсбук ограничио директне преносе – Биће „бановања“

САН ФРАНЦИСКО – Компанија Фејсбук објавила је јуче да ограничава употребу своје платформе Лајв, директног емитовања видеа, коју је користио убица у Крајстчерчу на Новом Зеланду да уживо пренесе масакр 51 особе у џамијама средином марта.

компанија фејсбук
Фото: Илустрација

Фејсбук је био јако критикован зато што је каснио у прекидању тог видеа чије слике су се јако брзо шириле преко интернета. У случају Крајстчерча Фејсбук је морао да уклони 1,5 милиона копија видеа, што врло јасно указује да је потребно да уради више.

Компанија је тада обећала да ће преиспитати услове коришћења платформе Лајв.

Од сада корисници који крше прописе за употребу те друштвене мреже, посебно оне који забрањују опасне организације и појединце неће више имати приступ мрежи на неко време, и то од првог преступа.

То на пример значи да ће неко ко дели изјаву терористичке групе без контекста бити блокиран и да неће моћи да користи Фејсбук лајв одређени период, на пример 30 дана.

Компанија је такође обећала 7,5 милиона долара за нова истраживања у партнерству са три универзитета којим би се аутоматски приметила забрањена садржина.

Новозеландска премијерка Џасинда Ардерн оценила је да се ради о добром првом кораку, јавља АФП а преноси Бета.

Ова објава подудара се са данашњим састанком у Паризу о онлајн екстремизму.

Француски председник Емануел Макрон и премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн покренуће иницијативу „Зов Крајстчерча”, названу по новозеландском граду у којем је 15. марта у нападу на две џамије убијена 51 особа.

На састанку у Паризу учествоваће други лидери, шефови држава и шефови интернет компанија.

Бета