ХЕРОЈИ СУ СВУДА ОКО НАС: Возач из Куле спасио живот дечаку у Херцег Новом

0

Права филмска прича, која је спојила две породице из Црвенке и Лознице, одиграла се овог лета на обали Јадранског мора, у Херцег Новом.

Милан Бакић / Фото: Б. Грбић, Наше Место

Изреку да не носе сви хероји плашт потврдила нам је прича Милана Бакића, возача санитетског возила у Дому здравља Кула, који је брзо и професионално одреаговао и спасао живот једанаестогодишњег детета, поступајући смирено и по правилима пружања прве помоћи.

Наиме, Милан Бакић је са породицом и кумовима отпутовао на море у Херцег Нови и другог дана одмора отишао на плажу. У исто време, на истом месту, ту се затекао и једанаестогодишњи Михајло из Лознице са својим родитељима, који већ годинама летује у овом месту. Желећи да скочи у воду, Михајло се попео на мол, не знајући да су у току грађевински радови. Падом на леђа, дечак је ударио главом у стену, а јунак наше приче одмах је истрчао из воде и прискочио у помоћ.

“Затекао сам стравичан призор, дете је скроз било крваво. Полако сам га узео испод руку и уз помоћ људи који су се ту затекли однео га до пешкира. Дете је имало тешке повреде, почело је тешко да дише и да повраћа, због чега сам га окренуо на бок”, рекао нам је Милан, присећајући се да је у том тренутку дотрчао и Михајлов отац Димитрије.

Милан каже да је дечак у том тренутку почео да пада у неку врсту коме, због чега га је штипао за образе и поливао водом како би га одржао у свесном стању. У међувремену је стигла и хитна помоћ и одвезла га санитетом, а лекари су установили да има фрактуру лобање шест центиметара, дубоку повреду на глави и да му је сломљен седми пршљен, због чега је било питање да ли ће поново моћи да хода.

“Имам 15 година стажа и ово сам урадио најсмиреније што сам могао, то радим и на послу”, каже Милан Бакић и додаје да је тек касније постао свестан колико велику ствар је урадио.

Димитрије Влаовић рекао нам је да се његов син Михајло успешно опоравља и да је пуштен кући, одакле одлази на терапије. На сву срећу, повреде, иако тешке, нису оставиле веће последице и дечак већ сада помало хода.

милан бакић
Фото: Илустрација

 

Присећајући се тог стравичног догађаја, Димитрије је желео да напомене колико му је значило што је Милан поступио професионално и успео да га смири разговором док су чекали да стигне хитна помоћ. “Много значи када се у оваквој ситуацији поред вас нађе неко као што је Милан. Надам се да ћемо успети што пре да се видимо и изљубимо као рођена браћа. Захвалан сам му до неба”, додаје Димитрије.

Ово је још само један у низу догађаја који нам показују важност познавања пружања прве помоћи. Као возач санитета, Милан Бакић имао је обавезу да стекне сертификате о пружању прве помоћи, а управо знање које је стекао на обуци и радећи са медицинским особљем спасило је један млади живот. То је уједно и лекција за све нас, јер никад не знамо у каквој ситуацији ћемо се наћи.

М. В, Наше место

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.