Ваљевци спречили шетњу хомосексуалаца градом (видео)

Прајд караван, који најављује предстојећу тзв. Параду поноса у Београду, данас је дошао Ваљево, али није одржана Прајд шетња Кнез Милошевом улицом, од Трга војводе Мишића, како је било планирано.

ваљево
Грађани Ваљева и полиција / Фото: Ђорђе Ђоковић

Шетњу је спречило стотинак грађана који су били против ове манифестације, а већи инцидент је избегнут захваљујући акцији ваљевске полиције.

Учесници Прајд каравана и организатори из београдске Иницијативе младих за људска права, њих 15-ак девојака и младића, окупили су се данас око 16 часова на Десанкином венцу, где су били неколико минута, а потом су отишли у оближњи кафе ресторан у Карађорђевој улици.

Пре него што је шетња подршке Паради поноса почела, стотинак претежно млађих Ваљеваца окупило се на Тргу војводе Мишића. Они су, како су рекли, против одржавања „геј параде“ у Ваљеву. Ставили су црвене тканине преко споменика Десанке Максимовић и војводе Живојина Мишића како „ваљевски великани не би гледали ову срамоту која се дешава у нашем граду!“.

Црвена тканина на споменику Десанке Максимовић / Фото: Ђорђе Ђоковић

Убрзо су отишли до ресторана у коме су били учесници Прајд каравана. Стали су прекопута, све време скандирајући и певајући уз повике против геј популације.

Полиција, која је обезбеђивала скуп, направила је кордон не дозволивши незадовољним грађанима да приђу кафе ресторану у коме су били учесници Прајд каравана, који су одлучили да из безбедносних разлога одустану од шетње ваљевским улицама. Уз полицијско обезбеђење напустили су ресторан. Док се у пратњи полиције њихов комби удаљавао, грађани су скандирали „Србија, Србија“.

Већих инцидената није било сем увредљивог скандирања и неколико бачених лименки у правцу учесника Прајд каравана у тренутку док су напуштали ресторан и ишли према свом комбију.

Како су рекли организатори из београдске Иницијативе младих за људска права, циљ каравана је да се грађани широм Србије позову на Параду поноса у Београду, као и да се локалној ЛГБТ заједници пружи подршка и поручи да нису сами.

– Овогодишњи слоган Параде поноса је „Не одричем се!“, што је део кампање коју су започели родитељи који су дали оглас да се не одричу своје деце без обзира на њихову сексуалну орјентацију и родни идентитет. Кампања се проширила и на пријатеље, али и на грађане који сматрају да ЛГБТ заслужују исти третман као и сви други – рекао је данас у Ваљеву Александар Савић из организационог одбора Параде поноса пре отказивања Прајд шетње.

ваљево
Учесници Прајд каравана напуштају Ваљево / Фото: Ђорђе Ђоковић

Прајд караван до сада је посетио Краљево, Крагујевац, Зрењанин, Суботицу и Нови Сад, и у тим градовима је одржана Прајд шетња. Изостала је у Новом Пазару и данас у Ваљеву.

Колубарске.рс