Премијер Србије са партнерком на Паради срама: Београд кандидат за „Еуро прајд“ 2022.

0

„Еуро прајд“ је највећи међународни прајд у Европи који окупља и до више стотина хиљада гостију.

прајд
Фото: Андрија Вукелић, Танјуг

Премијер Србије Ана Брнабић присуствовала је одржавању шесте Параде поноса у Београду, а најавила је и да ће се Београд кандидовати за Европски прајд 2022. године. Премијер Србије стигла је на параду са својом партнерком Милицом Ђурђић.

„Еуро прајд“ је највећи међународни прајд у Европи који окупља и до више стотина хиљада гостију.

– Желим да се захвалим целом тиму на организацији прајда. Мислим да се данас поново шаље порука мира, љубави, толеранције и то су вредности које ми у Србији морамо да чувамо, да чувамо много боље и да их промовишемо. Мислим да се Србија креће у правом смеру, мислим да наше друштво постаје толерантније. Свакако да постоји још много проблема, али је важно да их сваког дана мало по мало решавамо. Битно је када говоримо о људским правима да се не делимо, да се не делимо политички него да сви заједно на томе радимо – навела је премијер.

Фото: Матеја Бељан

Упитана о инцидентима током каравана Прајда у Новом Пазару и Ваљеву, Брнабић је казала да је сваки почетак тежак, а да је најбољи пут борбе за права ЛГБТ заједнице показан у Београду.

– Сваке године је све лакше и лакше је када имате владу која обезбеђује да сви имају једнаке услове – рекла је Брнабић.

На питање да ли ће закон о регистрованом партнерству и о родном идентитету који траже припадници ЛГБТ бити усвојен, премијер је казала да је за доношење било ког закона потребна већина у парламенту и подсетила да су о том закону говорили и док је она била министар државне управе и локалне самоуправе.

Каже да је држава са невладиним организацијама радила и нацрт закона о регистрованом партнерству.

Фото: Матеја Бељан

– За Србију и за мене као председницу владе је важно да те законе нисам ја потезала, јер ја нисам премијерка ЛГБТ популације, већ припадница ЛГБТ, а премијерка сам свих грађана и борим се за права свих – рекла је Брнабић.

Она истиче да је посебно важно што није крила и што је од почетка признала да је лезбејка и каже да је и пре ње, и у време демократа, у власти било припадника ЛГБТ, али да се у то време нису борили за њихова права, док ти исти, додаје она, њој приговарају да не ради довољно за ЛГБТ заједницу.

Да подсетимо, око 500 учесника окупило се на „Прајду“ који се ове године шести пут одржава у главном граду Србије.

прајд
Фото: Матеја Бељан

На њему учествују многе познате личности, а међу њима су људи из света политике.

Како је јавио репортер Танјуга, међу окупљенима је био и амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Телеграф / Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.