Мајка и петогодишња девојчицМајка и петогодишња девојчица живе у трошној кући од блата (ВИДЕО)

0

У Горњој Козници код Сурдулице у тешким условима у кући од блата живи самохрана мајка са петогодишњом ћерком. Живе од социјалне помоћи и дечјег додатка, а Општина Сурдулица им повремено помаже једнократним новчаним прилозима и пакетима.

самохрана мајка
Фото: С. Тасић, ОК Радио

У оронулој кући са једном просторијом, без основних услова за живот, живе тридесеттрогодишња Марија Дојчиновић и њена петогодишња ћерка Тијана. Осим старих, дотрајалих ствари, немају ништа од технике и кућних апарата.

„Немамо купатило, немамо воду, код комшике идем по воду за пиће и кување и јело. Немамо фактички ништа, немамо фрижидер, немамо замрзивач. Највише бих волела да имам кућу, кров над главом, где да се окупам, где да спавам са мојом ћерком“, навела је Марија Дојчиновић.

Иако је недавно оперисана, Марија из оближње шуме довлачи грање, да загреје воду или просторију у којој живе.

„Идем преко лета, сакупљам, носим на рукама, кад скупим пуно које није пуно дебело ја то сама исечем секиром, које не могу тако остане у двору“, каже Марија.

Марија је одрасла у Дому за незбринуту децу, пре десет година се удала и родила ћерку коју није видела од 2012. године. Тијана јој је друго дете, отац је повремено обилази. Петогодишња Тијана нема другове, јер нема деце у селу. Донедавно није имала ни играчке, а са мајком су више биле гладне него сите.

„Ја бих волела кућу да имам и шпајз, волела бих торту да имам за рођендан“, рекла је Тијана.

Повремена помоћ Општине

Ћерка и мајка живе од око 15.000 динара месечног додатка за децу и социјалне помоћи коју прима од 2017. године.

„Од тада до данас се Марија налази на евиденцији, како као корисник новчано-социјалне помоћи, тако и у складу са могућностима, захтевима за једнократну новчану помоћ“, наводи Ружица Вукашиновић, директор Центра за социјални рад у Сурдулици.

Фото: С. Тасић, ОК Радио

Повремену помоћ добијају и од сурдуличке општине, понудили су им привремени смештај, спремни су и да плате дуг од 60.000 динара, за утрошену електричну енергију, када Марија донесе рачуне.

„Да поправимо ту њену кућу у коју је она ушла горе у Козници или да купимо контејнер за привремени смештај који ће бити да дете има све услове и да спава и да не буде хладно и све“, рекао је Новица Тончев, председник СО Сурдулица.

Кућа у којој живе не може да се реновира, јер нису решени имовински односи. Марија и Тијана са неизвесношћу очекују предстојећу зиму без довољно огрева.

Како да помогнете

Сви људи добре воље који желе да помогну деци могу да пошаљу СМС на хуманитарни број 2552 или да уплате средства на динарски текући рачун „Блиц фондације“: 2750010221949709 90 или на девизне рачуне 10221949724 45 – за уплате у еврима; 10221949711 84 – за уплате у швајцарским францима и 10221949717 66 – за уплате у доларима, Societe Generale Србија, Београд. Детаљније о акцијама и начинима помоћи можете погледати ОВДЕ.

Данијела Манић Стојилковић, РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.