АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У ТРСТЕНИЧКОМ СЕЛУ: Пронађени остаци манастира порушеног у 16. веку, а ево шта Љубиша (95) сад гради на том месту (ФОТО)

На брду Ђуровац у Богдању, једном од најзначајнијих археолошких локалитета у трстеничком крају, у току су заштитна истраживања.

остаци манастира
Фото: РТС Printscreen

Реч је о остацима храма који ће бити обновљен захваљујући иницијативи и финансијској помоћи Богдањца Љубише Радивојевића (95), који живи у Канади.

Археолози и историчари већ трећу недељу уз помоћ мештана стрпљиво и са много пажње раде на локалитету који је одвајкада важио за свето место које су Богдањци посебно чували и поштовали. Испоставило се са разлогом јер су откривени остаци храма дужине 15 и ширине 8 метара.

Фото: РТС Printscreen

„Велики сакрални објекат за то време, а можемо причати прелиминарно о неком 17. веку, можда почетку 18. по материјалу. Наишли смо на фину количину бронзаног прстења из различитог периода, сребрњаке из времена цара Леополда првог хабзбуршког владара из 1676. године“, каже Марин Бугарин, археолог Народног музеја у Крушевцу.

Историјских података о изградњи нема.

„Најстарији историјски извор који се помиње је путешествије Јоакима Вујића из 1828. где он бележи да је у питању један манастир порушен за време принца Еугена Савојског“, наводи Јелена Вукчевић, историчар Трстеничког универзитета.

Легенде о Ђуровачи уз које су стасавали они рођени на брду изнад Западне Мораве су многобројне. Везује се и за старог Југ Богдана, оца кнегиње Милице. Љубиша Радојевић никада их није заборавио, иако је из родног краја отишао пре више од седам деценија.

„Од наше куће се види ово брдо и ови храстови и он је целог живота замишљао да ће ту једног дана бити црква. Стекао је неки капитал који је вољан да уложи у напредак и у обнову неке своје дечје идеје, маште“, наводи Љубиша Радојевић, синовац донатора.

„То је била увек иницијатива да се у Богдању направи храм за боголужења, причешћа, венчања и увек је било а шта ћемо са Ђуровачом“, каже Ненад Недић, парох Медвеђански.

Љубиша Радивојевић / Фото: РТС

Љубишин, али и сан свих мештана Богдања коначно ће се остварити. На месту одакле се пружа најлепши поглед на трстеничку котлину нићи ће црква посвећена Светом Ђорђу.

РТС