Крагујевац: Мигрантима шест сеоских домаћинстава

Градско веће Крагујевца дало је сагласност за потписивање два Меморандума о разумевању између града и Данског савета за избеглице.

градско веће крагујевца
Крагујевац / Фото: Wikipedia

Циљ пројекта “Подршка достојанственим стамбеним решењима и одрживом начину живота расељених и повратника у Србији“ је побољшање услова становања интерно расељених лица и повратника из процеса реадмисије у Србији, кроз стамбено збрињавање и помоћ за економско оснаживање.

Пројектом је предвиђена куповина шест сеоских домаћинстава, уз обезбеђење грађевинског материјала за реновирање или намештаја, изградња четири монтажна објекта, уз обезбеђење основног намештаја и беле технике, додела пакета грађевинског материјала за 11 индивидуалних кућа и додела седам економских пакета обуке за пословно планирање и стручно усавршавање.

Избор корисника вршиће Заједничка комисија, а рок за реализацију је 28. фебруар 2020. године. Одабрани корисници оствариће право на непокретност и моћи ће да се упишу као власници у катастру непокретности.

Циљ другог пројекта под називом “Одрживи повратак – подршка и оснаживање“ је да подржи одрживи повратак интерно расељених лица која желе да се врате на Косово.

Повратничка помоћ подразумева превоз до места повратка, повратнички пакет, обуку за пословно планирање и стручно усавршавање, као и гаранцију за доходовне активности.

Пројекте финансира Европска унија, посредством њене делегације у Србији, а реализује их Дански савет за избеглице у Србији, у сарадњи са апликантима.

ФоНет

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.