УДАРНА ВЕСТ! Сукоб мештана Топлог Дола и обезбеђења инвеститора МХЕ, летеле каменице на обе стране

У старопланинском селу Топли До рано јутрос дошло је до сукоба између мештана и обезбеђења које је ангажовао инвеститор и то када су покушали да отпочну радове на изградњи мини-хидроелектране. Како сведоче мештани, сукобљене стране размењивале су каменице, а има и повређених. У Хитној помоћи су потврдили да су њихове екипе на терену.

топли до
Узаврела ситуација у селу : Фото: М. С.

Вербални сукоб је најпре настао јутрос око 6:30 када је инвеститор покушао да уђе у село преко моста на коме су постављене барикаде, где мештани и активисти даноноћно стражаре.

Било је благог сукоба са мештанима. Нека врста провокације, покушај да се прође. Засад свако држи своје позиције. Људи су као помоћ стигли већ сада. Покушали су на препад да уђу, међутим нису успели због барикада на мосту – извештавају мештани са лица места.

„Обезбеђење“

Међутим, са друге стране села, из правца Бабиног зуба, радници и обезбеђење су током ноћи дошли у село и оградили градилиште. Када су их мештани приметили, окупили су се у већем броју и тада је дошло до ескалације сукоба.

Летеле су каменице, има разбијених глава међу бранитељима, а и на супротној страни. Полиција је у малом броју. Сад је мало затишје, зовемо полицију. Не раде ништа, ту смо код њиховог плаца. Обезбеђење је користило и сузавац, има повређених – сведоче активисти.

Ситуација у Топлом Долу се мења из минут у минут, а како каже члан Савеза месних заједница Старе планине Милан Ђорђевић, тренутно је мирно и додаје да инвеститор и обезбеђење напуштају село путем ка Бабином Зубу.

Мештани им нису дозволили да прођу мостом ка Пироту, поручили смо им да оду путем којим су и дошли преко планине – каже Ђорђевић.

У полицији кажу да проверавају информације о догађајима у селу, а у Хитној помоћи су потврдили да су због повреда мештана њихове екипе на путу ка селу.

Има повређених / Фото: С. Ц.

Телефон инвеститора мини-хидроелектране у селу Топли До Драгана Јосића засад је недоступан, па новинари Јужних вести још немају и његов коментар о целој ситуацији.

Пиротска опозиција: Васић да се појави на барикадама

Опозициона одборничка група у пиротској скупштини Најбоље за Пирот затражила је од надлежних институција да реагују и спрече насиље у Топлом Долу.

Очигледно је да бахати појединци газе државу и народ и да не презају ни од насиља да би остварили профит. Позивамо градоначелника Владана Васића да одмах раскине све уговоре са инвеститорима МХЕ о давању градског земљишта и путева у закуп за полагање цеви, те стане на барикаде у Топлом Долу – саопштавају из опозиције.

Тиме би, додају, градоначелник доказао да је на страни народа, а не инвеститора.

Љубомир Филипов, Јужне вести