Секретаријат за урбанизам СРУШИО КУЋУ Драже Михаиловића

Oвих дана порушена је скромна породична кућа у Брегалничкој улици број 24 у Београду (општина Звездара), у којој је до Другог светског рата, односно до 1941. године, имао пребивалиште први герилац поробљене Европе, пуковник, у току рата генерал, министар војске и командант Југословенске краљевине војске у отаџбини, Драгољуб Дража Михаиловић.

владика николај

На лицу места истакнута је табла која информише да је то учињено по одобрењу Секретаријата за урбанизам града Београда. Осим тога, на табли се налази приказ будућег изгледа вишеспратне стамбене зграде, као и други подаци везани за издато одобрење. Питам се да ли је то требало урадити. Ми затиремо многе трагове наше прошлости.

Ја сам вероватно последњи живи комшија који памти живог Драгољуба Дражу Михаиловића као пуковника. Памтила га је и моја прва тадашња комшиница, сада покојна Ружица Сокић, наша значајна драмска уметница. Предлажем да Српски четнички покрет, када то до сада није учињено, на фасади будуће вишеспратнице постави обележје (таблу) на којој ће писати да је ту живео, у нашем главном граду, Драгољуб Дража Михаиловић, човек који је својим саборцима рекао да у српском језику не постоји реч „капитулација”. Мислим да то не би требало никог да повређује.

јелица михаиловић
У Брегалничкој улици у Београду, на адреси на којој је некада живео Драгољуб Михаиловић са женом и децом, више се не налази приземна кућа Фото А. Бојовић

Пре нешто више од годину дана рехабилитованом Драгољубу Дражи Михаиловићу указана је, на Равној гори, пред његовим спомеником, висока државна почаст свих родова Војске Србије, уз одавање поште полагањем венаца и велику медијску пажњу.

Михаило Д. Ђорђевић,
Београд