Бранио грађане од миграната па позван у МУП на информативни разговор

Дамњан Кнежевић из Земуна, оснивач покрета „нема предаје Косова и Метохије“ добио је јуче позив да се данас, 24. фебруара 2020. године, јави у просторије Министарства унутрашњих послова ради прикупљања доказа због почињеног кривичног дела из члана 317. Кривичног законика Републике Србије.

Позив је упућен уз претњу принудним довођењем у случају неодазивања.

Ево како је у Кривичном законику формулисано кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости и које су казне предвиђене за његово извршење:

Члан 317.

(1) Ко изазива или распирује националну, расну или верску мржњу, или нетрпељивост међу народима или етничким заједницама које живе у Србији, казниће се затвором од шест месеци до пет година.

(2) Ако је дело из става 1. овог члана учињено принудом, злостављањем, угрожавањем сигурности, излагањем порузи националних, етничких или верских симбола, оштећењем туђих ствари, скрнављењем споменика, спомен-обележја или гробова, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година.

(3) Ко дело из ст. 1. и 2. овог члана врши злоупотребом положаја или овлашћења или ако је услед тих дела дошло до нереда, насиља или других тешких последица за заједнички живот народа, националних мањина или етничких група које живе у Србији, казниће се за дело из става 1. затвором од једне до осам година, а за дело из става 2. затвором од две до десет година.

дамњан кнежевић
Позив МУП-а

Дамњану се на терет ставља изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, а разлог свега овога јесте то што је учествовао у народним патролама, бранећи успаване грађане Републике Србије од имиграната.

Очигледно је да МУП Републике Србије поступа реагујући на писање прозападних медија, сорошевских НВО и појединих медијски експонираних а политички потпуно инфериорних политичара који немају никакву тежину у бирачком телу, попут Ненада Чанка, Саше Јанковића, Сергеја Трифуновића и Чедомира Јовановића.

Примера ради, Радио Слободна Европа објавио је следећи пропагандни текст о грађанским патролама, а пренео га је сајт Б92:

„Народне патроле“ недопустиве

Пошто су се на друштвеним мрежама појавили снимци непознатих људи који легитимишу мигранте и прете им, реаговале су политичке странке у Србији.

У питању је снимак тзв. „народне патроле“.

ЛСВ позива надлежне органе да приведу правди и процесуирају сва лица која су претходних дана учествовала у акцијама којима се прети мигрантима у Београду и другим крајевима Србије.

„Недопустиво је да било ко узима правду у своје руке, прети и забрањује кретање“, указује та странка у саопштењу.

Они оцењују и да је индикативно да су ове претње уследиле недуго после почетка антимигрантске кампање покрета Двери.

„Жалосно је и недопустиво да политичке партије и појединци ширењењем страха и панике покушавају да оснаже своје позиције у друштву“, наводи ЛСВ.

ЛСВ позива грађане Србије да не дозволе да их „политиканти са лошим намерама увуку у бескрајни круг мржње“.

Србија мора бити модерна држава у којој се поштују права свих њених грађана, али и свих појединаца који у њој нађу привремено уточиште, поручују из ЛСВ.

Покрет слободних грађана (ПСГ) позвао је надлежно тужилаштво да хитно процесуира особе које су претиле мигрантима у Београду, о чему постоје видео записи на друштвеним мрежама.

ПСГ је у саопштењу апеловао на поједине политичке чиниоце да не подижу напетост према држављанима земаља које су погођене ратом, а траже прилику за нови живот на тлу Европе.

„Дезинформације којима се манипулише доводе до све чешћих напада, а овакво неодговорно понашање на крају може довести до убистава или тешког повређивања што смо имали прилике да видимо пре неколико дана у Немачкој“, наведено је у саопштењу.

ПСГ је додао да је Србија увек помагала и прихватала све који су у невољи, и да је цивилизацијска дужност државе да тим путем и настави.

Како пише Радио Слободна Европа, Министарство унутрашњих послова Србије (МУП) до сада није реаговало на то што је у петак, 21. фебруара у вечерњим часовима група момака који су као самозвана „народна патрола“ обавештавали мигранте и избеглице у центру Београда да им „забрањују кретање“.

На снимку који се проширио на друштвеним мрежама види се група од двадесетак момака, који су се представили као иницијатива „Нема предаје Косова и Метохије“, како у ноћним часовима прилазе мигрантима и избеглицама око главне аутобуске станице у Београду и пијаце Зелени венац, са њима разговарају на енглеском језику и деле им памфлете.

Момци из групе су мигрантима и избеглицама на енглеском језику говорили да ће они „убудуће сваке ноћи бити на улицама“ како би „заштитили своје жене“, те да ће мигранти и избеглице „имати проблем“ ако неко нападне „српске жене и мушкарце“, као и да то „морају пренети“ својим сународницима.

„Не дирајте наше жене, не дирајте наше грађане и све ће бити у реду. Када сте у Србији, морате поштовати наша правила“, поручује један од чланова групе мигранту.

У опису видеа наводи се да је на памфлету који је дељен избеглицама и мигрантима на српском, енглеском и арапском језику писало:

„Због учесталих болесних напада на српске жене и девојке забрањено вам је кретање ван мигрантских центара од 22 часа увече до 6 часова ујутру. И кретање више од три особе у групи у току дана. Напади на нашег грађане вам неће проћи некажњено.“

Мушкарац који је у опису видеа представљен као председник иницијативе Дамњан Кнежевић, поручује на српском језику да то „није кампања против миграната, него против мигрантског насиља“, као и да ће „сваке вечери бити на улицама“.

„Оно што смо обећали мигрантима непосредно у контакту са њима је да ћемо свих наредних вечери бити на овим улицама и да им се не исплати да праве глупости. Ми ћемо одговорити. Нисмо Влада, нисмо полиција, и одговорићемо народски, а то никоме не иду у прилог“, рекао је он, и додао да ако „органи реда не могу да раде свој посао„, они „неће седети скрштених руку“, завршава РСЕ.

Поставља се питање да ли је уставна обавеза полиције да штити уставност и законитост, безбедност и имовину грађана Србије који их плаћају или илегалних миграната који угрожавају те исте грађане.

Такође није јасно зашто МУП позива на информативни разговор у вези с чл. 317. Кривичног законика Дамњана Кнежевића, када у његовим поступцима нема радње кривичног дела које је тим чланом предвиђено. Наиме, у ставу 1. овог члана јасно стоји  да се кривично дело састоји у изазивању или распиривању националне, расне или верске мржње, или нетрпељивости међу народима или етничким заједницама које живе у Србији, а не према илегалним мигрантима који немају ни држављанство, нити пребивалиште или боравиште у нашој земљи. Према томе, нема ни кривичног дела. То би дипломирани правник Саша Јанковић, као неко ко је (превише) дуго био на функцији Заштитника грађана, требало да зна.

Зашто је Сорошу крив Дамњан Кежевић? Да ли зато што је Србин или зато што је бранио успаване грађане Србије од имиграната који по Србији пљачкају, туку, пребијају, нападају наше жене, сестре, ћерке, учествујући у народним патролама  и самим тим је изразио верску и националну нетрпљивост? Јер имигранти треба да нам подигну наталитет и да нам насељавају Србију, док ми наше грађане протерујемо из Србије у бели свет.