Захтев МУП-у за дозволу кретања и присуствовања литургијама

Услед све већег незадовољства православних верника због кршења њихових верских права забраном одласка на богослужења увођењем полицијског часа, најава забране окупљања на највећи хришћански празник – Васкрс и другим мерама које директно погађају вернике СПЦ који и чине већинско становништво Србије, објављујемо образац захтева, написан од стране адвоката.

захтев

Захтев треба копирати, односно преузети на рачунар, а затим га попунити (инструкције, наравно, обрисати). Попуњен захтев треба електронском поштом послати на имејл Министарства унутрашњих послова или полицијске управе или и једног и другог. Према препоруци адвоката, било би добро попуњен захтев одштампати, потписати и послати са личном доставницом, као ДОКАЗ ДА ГА ЈЕ МУП ПРИМИО И КАДА ГА ЈЕ ПРИМИО. Пошто нема много времена, свакако је добро послати електронски.

ОБРАЗАЦ ЗАХТЕВА:

***

 

Полицијска управа_______________

Маил адреса: info@mup.gov.rs

ЗАХТЕВ И МОЛБА ЗА ИЗДАВАЊЕ ДОЗВОЛЕ ЗА ПРАВА КРЕТАЊА У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА И ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА, КАО И ЗАХТЕВ ЗА ПРИСУСТВОВАЊЕ НА ЛИТУРГИЈАМА, БОГОСЛУЖЕЊИМА У ЦРКВАМА И ВЕРСКИМ ДОМОВИМА

ХИТНО

ПОДНОСИЛАЦ ЗАХТЕВА:_____________________________________________

ПУНО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ АДРЕСА И МЕСТО ПРЕБИЛАВИШТА

Молим Министарство унутрашњих послова да ми изда дозволу за кретање од места адресе мог пребивалишта ____________________до места седишта цркве _______________и то у данима__________________ у времену _____________________ , такође, исто министарство молим да ми омогући да присуствујем богослужењу, литургијама а све сходно члану 43 Устава Републике Србије.

Образложење:

Како је Наредбом о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије („Службени гласник РС“ број 34/2020, 39/2020, 40/2020, и 50/2020) забрањено кретање на јавним местима, без дозволе надлежног министарства, а имајући у виду чињеницу да је чланом 202 став 3 Устава Републике Србије („СЛ. Гласник РС“ 98/2006) прописано да мере одступања у ванредном стању ни у ком случају нису дозвољене у погледу права зајемчених чланом 43 Устава Републике Србије, и имајући у виду да члан 43 Устава Републике Србије гарантује слободу мисли, савести, уверења и вероисповести и да је свако слободан да испољава своју веру или убеђење вероисповедања, обављањем верских обреда, похађањем верске службе или наставе, појединачно или у заједници с другима, као и да се по члану 43 став 4 Устава, ове слободе могу ограничити АЛИ НЕ УКИНУТИ, ВЕЋ САМО ОГРАНИЧИТИ и то САМО ЗАКОНОМ и само ако је то неопходно у демократском друштву, ради заштите живота и здравља људи, морала демократског друштва, слобода и права грађана зајемчених уставом, јавне безбедности и јавног реда или ради спречавања изазивања или подстицања верске, националне или расне мржње, молим да ми се омогући остваривање мог Уставом загарантованог права.

Законом о Црквама и верским заједницама („Сл. Гласник РС“36/2006) чланом 2 прописано је да се сваком у складу са Уставом јемчи право на слободу савести и вероисповести, а ставом 2 истог члана прописано је да слобода вероисповести обухвата између осталог и слободу да се у заједници са другима јавно или приватно, испољава веровање или верско уверење учествовањем у богослужењу и обављањем верских обреда, верском науком и наставом…

Чланом 5 истог Закона прописана је слобода удруживања и јавног окупљања ради испољавања верских убеђења, у складу са Уставом и законом, као и то да грађани имају слободу приступања црквама и верским заједницама, у складу са Законом.

Чланом 131 Кривичног Законика („СЛ. Гласник РС“, бр 85/2005, 88/2002 – испр., 107/2005 – испр, 72/2009 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2013, 108/2014, 94/2016 и 35/2019), прописано је кривично дело повреде слободе исповедања вере и вршења верских обреда.

Члан 131 Кривичног Законика:

Став 1 – „Ко спречава или ограничава слободу веровања или исповедања вере казниче се новчаном казном или затвором до једне године“

Став 2 – „Казном из става 1. овог члана казниће се и ко спречава или омета вршеље верских обреда.“

Став 4 – „ Службено лице које учини дело из става 1 до 3. овог члана, казниће се затвором до три године.“

Поред члана 43 Устава Републике Србије и чланом 20 Устава прописано је да се људска и мањинска права, међу којима спадају и ова права која захтевамо да нам се њихово остваривање омогући, могу ограничити само АКО УСТАВ ТО ДОПУШТА И САМО ЗАКОНОМ.

Захтевам да ми се изда дозвола за право кретања, током ванредног стања а у време полицијског часа, као и дозвола за присуствовање литургијама и богослужењу, у цркви односно верском молитвеном дому. Сходно чињеници да није донет Закон о ограничењу овог права из члана 43 Устава Републике Србије, сматрам да имам ово право захтевати, посебно из разлога што став 3 члана 43 гарантује да је свако слободан да испољава своју веру или убеђење вероисповедања, обављањем верских обреда, похађањем верске службе или наставе, појединачно или У ЗАЈЕДНИЦИ С ДРУГИМА.

Ово право тражи се само за наведену сврху, остваривање Уставног права.

У __________                                                                          ПОДНОСИЛАЦ ЗАХТЕВА:

Дана:                                                       (потписати се овде, а горе у наслову ставити

                                                                                      своје име и презиме и адресу)

Образац можете преузети на следећем линку:

ЗАХТЕВ ЗА ДОЗВОЛУ КРЕТАЊА И ПРИСУСТВОВАЊЕ ЛИТУРГИЈАМА-converted

свети огањ
Благодатни огањ 7. априла 2018/Фото: FB Jerusalem Patriarchate live video printscreen by Хронограф

Христос Васкрсе!

3 Коментари

  • Ово није петиција, него индивидуални захтев МУП-у да подносиоцу одобри кретање током полицијског часа ради одласка у цркву на литургију. Ако то власти дозволе, патријарх и свештеници не могу да нам забране.

 1. Poslala zahtev molbu, elektronski potpisanu i popunjenu, na info@mup.gov.rs i portparolpupa@mup.gov.rs, odgovor stigao sa infokoronavirus@mup.gov.rs. U produzetku je odgovor. Molim vas posavetujte šta dalje.

  Поштовани,
  На основу Закључка Владе Р. Србије („Службени гласник РС“, број 43) од 27. марта 2020, за време трајања ванредног стања и епидемије проглашених услед појаве и ширења болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, а ради ефикасног сузбијања епидемије и спречавања да се доведу у опасност животи и здравље људи , препоручује се црквама и верским заједницама да верске обреде у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верника.

  Такође , подсећамо Вас да је свим грађанима са 65 и више година старости, a који живе у урбаним срединама (преко 5000 становника) забрањено напуштање својих домова.

  Када је реч о руралним срединама (до 5000 становника), старосна граница је 70 година.

  То значи да сви грађани ових старосних доби током целог дана морају бити код куће, oсим петком од 04 до 07 часова, када могу напуштати своје домове у циљу куповине намирница у самопослугама и лекова у апотекама.

  Сви остали грађани Србије, без обзира на године старости, од 17 часова до 5 часова ујутру радним данима морају бити код куће. Такође, забрањује се свим лицима излазак ван станова, просторија и објеката за становање у стамбеним зградама и изван домаћинства (окућница), у времену од петка у 17 часова до понедељка у 05 часова.

  Сви грађани морају поштовати све превентивне мере донете од стране Владе Републике Србије које су прописане ради ефикасног сузбијања заразне болести и заштите живота и здравља људи.

  Молимо Вас да поштујете мере које је донела Влада РС. Неће бити нико изузет од наредбе о забрани кретања лица на територији Републике Србије.

  Са поштовањем

  МУП

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.