Трагедија! Оштећена чувена икона Свете Тројице Андреја Рубљова

Пошто је овога лета у целом православном свету поштована, икона Свете Тројице Светог Андреја Рубљова посетила свој првобитни дом, Тројице-Сергијеву лавру у Сергијевом Посаду, на њој је пронађена 61 „значајна промена“.

икона свете тројице
Фото: oboz.info

Икону, насликану пре око 600 година, совјетске власти су уклониле са иконостаса Саборне цркве Тројице-Сергијеве Лавре 1920. Стајала је 9 година у музеју у Загорску (Сергијев Посад), а затим је пренета је у Третјаковску галерију у Москви, где је остала све до сада.

Овог лета, на иницијативу Његове Светости Патријарха Кирила, музеј је пристао да икону испоручи у Лавру на неколико дана, поводом прославе 600-годишњице обретења моштију Светог Сергија Радоњешког.

Према речима ликовног критичара Ксеније Коробејникове, која се позива на закључке одбора за рестаурацију, „Стручњаци верују да је ово само почетак и да ће доћи до нових оштећења. Последице су „озбиљне и могу угрозити само постојање овог древног и осетљивог споменика културе.“

Одбор сматра да је слање иконе из галерије у манастир „експеримент“. „У цркви нема неопходних климатских услова“, па је стога забележен „нагли пад температуре и влажности“.

Пет делова иконе је у тешком стању и потребна им је хитна рестаурација. Дакле, икона се неће вратити на спрат Третјаковске галерије, него ће остати у њеном депоу „док се њено стање не стабилизује“.

„Ово је трагедија“, пише одбор.

икона свете тројице
Тројице-Сергијева лавра / Фото: Википедија

Orhodox Christianity / Хронограф