У СРБИЈИ СЕ СЕСТРЕ И ДАЉЕ ОДРИЧУ НАСЛЕДСТВА У КОРИСТ БРАЋЕ а браћа на суду сестрама чине нешто срамно

Београд – Честа је пракса да сестре прихвате свој део наследства, па га онда поклоне брату, али има и других случајева, који често показују колико браћа умеју да буду подмукла према сестрама.

сестре
Фото: Марина Лопичић, илустрација

У време родне равноправности, и даље се у Србији дешава да се сестре одричу наследства у име браће. У селима је мотив да се начини такав корак – обичај који траје већ вековима, а у градовима се иста традиција одвија из других побуда.

сестре
Фото: Марина Лопичић

Најчешћи разлог који „натера“ сестре да се у име браће одрекну онога што им по закону припада јесте добро материјално стање нежнијег члана породице. Али кад се не одрекну саме, браћа им ураде језиву ствар…

У Београду се неретко дешава да мајка од ћерке тражи да се одрекне наследства у корист брата, јер се „добро удала“ или зато што има плаћенији посао од њега.

– Иако су учесници у наследству пред законом равноправни, дешава се да се сестре у Београду одричу наследства у име браће, јер мајка, отац или неки други члан породице, на њу врши притисак да тако треба да поступи. Сусретао сам се са примерима као што је овај: сестра се удала и отишла у Аустралију, па пошто тамо живи, чланови њене породице су сматрали да треба свој део да да брату, јер њој не треба – каже адвокат Жељко Симић из Београда.

Фото: Youtube printscreen

Такође се дешава да брат прети сестри како би се она одрекла свог наследства које јој по закону припада, а тим претњама се често придружују и други чланови породице.

– Ја својим клијенткињама саветујем да се не обазиру на претње, и да се не одричу свог дела имовине. Било је случајева где сам успео да их одговорим од таквог потеза, као што верујем да има доста њих које не потраже савет адвоката, но подлегну притисцима и онда се одрекну свог дела – изјавио је Жељко.

Фото: Драган Кадић

Честа је пракса да сестре прихвате свој део наследства, па га онда поклоне брату.

– Одрицање од наследства је обичајно право, а не законско, јер су сви наследници једнаки. Технички начин како се сестре одричу јесте да се одмах одрекну наследства или да га прихвате, па после свој део уступе брату – објашњава Жељко.

Приликом оставинске расправе, браћа се често одлуче и да прекрше закон, а као резултат тога могу кривично да одговарају! Они, наиме, кад остану без родитеља, ураде најјезивију ствар својим сестрама – праве се да оне не постоје. У стању су да их се одрекну само због шаке земље. А ево о чему је реч:

– Често се дешава да се на оставинској расправи појаве два брата која не пријаве да имају сестру или сестре, јер сматрају да само они треба да наследе имовину. Они покрену расправу као да су само они наследници, а због тога могу кривично да одговарају – истиче адвокат Симић из Београда.

Фото: ФоНет

Ни у Ваљеву није другачија ситуација што се тиче поделе наследства међу браћом и сестрама.

– Имао сам искуства да се сестре одричу наследства у име браће. Који су њихови мотиви, ја заиста не знам. Једино знам да је у селу то обичај, а у граду се сестре не одричу наследства због традиције – рекао је адвокат Марјан Јанковић, из Ваљева.

Иако је породица ћелија друштва и основ свега, многи ће своје најближе изневерити само да би материјално боље „стајали“. Из чистог користољубља и лагоднијег живота, браћа широм Србије, своје сестре остављају без крова над главом, само зато што су женског рода!

И. Влајковић, Курир / Телеграф 

1 коментар

  1. .|“ Из чистог користољубља и лагоднијег живота, браћа широм Србије, своје сестре остављају без крова над главом, само зато што су женског рода!“
    Moj brat se uklapa u ovaj opis. Ubedio je majku koja je inace psihicki labilna osoba da sa njom sklopi ugovor o dozivotnom izdrzavanju, da ja ne bih dobila nista. Majka se malo pribrala, po mom povratku iz inostranstva kada je videla koliko se mucim sama sa detetom, ali to nije potrajalo. Opet ju je obradio. Kako radi tako mu Bog placa.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.