Сабор СПЦ ВАНРЕДНО заседа о КиМ? (ВИДЕО)

Српска православна црква интензивно разматра могућност ванредног заседања Светог архијерејског Сабора, на чијем дневном реду би Косово и Метохија поново било главна тема, иако је, како истичу за Танјуг у упућеним црквеним круговима, став СПЦ „о том питању јасан и непромењен“.

српска православна црква
Фото: СПЦ

Одлуку о томе могао би да донесе Синод већ 30. августа, за када је заказано заседање, а као могући термин ванредног заседања Сабора спомиње се друга половина октобра.

Заседање ће, ако се архијереји уопште одлуче на то, у сваком случају бити одржано после најављене посете председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији 8. и 9. септембра и неколико веома важних дипломатских сусрета председника Вучића са светским лидерима током септембра.

Тешко је проценити колико ће расположење народа на КиМ и оно што ће Вучић тамо рећи утицати на ток расправе међу архијерејима.

Оно што се може очекивати, уколико расправе буде, то је да став Цркве, саопштен после заседања у мају ове године, о томе да Србија не сме да изгуби Косово, неће бити промењен, али би могао утицати на то колико ће гласно Црква тај став бранити.

Под ставом Цркве, иначе, подразумева се само оно што закључи Сабор, Синод или изрекне патријарх, мада је он само први међу једнакима.

Све изјаве које дају поједини црквени великодостојници, епископи или игумани унутар СПЦ се сматрају њиховим личним ставом, али јавност то не види увек тако.

Пажњу су тако у последње време придобиле недавне изјаве епископа рашко-призренског Теодосија, митрополита црногорско-приморског Амфилохија и игумана Манастира Дечани Саве Јањића.

Црква се о њиховим изјавама није оглашавала, јер, како наводе саговорници Танјуга, „за њих се много не хаје“, али не искључују могућност да би оне једног дана могле доћи на дневни ред, а посебно када је у питању изјашњавање оца Саве, чије активности су, кажу, „добро познате највишим црквеним и државним органима“.

Патријарх је у недавној беседи после литургије у Цркви Преображења Господњег на Видиковцу поновио да Космет не може бити препуштен на милост и немилост онима који су до јуче све рушили и затирали, али није конкретно коментарисао и критиковао предлоге и политику председника Вучића око КиМ.

Месец дана пре мајског сабора СПЦ, патријарх је рекао како се председник Вучић „јуначки бори за Србе и нашу државу на КиМ“, а да „његово држање и борба говоре да зна шта ради“.

Уз то, њихови неретки сусрети и очигледно међусобно поштовање и разумевање намећу утисак да патријарх неће својим изјавама да отежава председнику тражење компромисног решења са Приштином.

Вучић је и пре пар дана поновио да је током последњег сусрета са патријархом поједине владике упознао са ситуацијом на КиМ и свим детаљима у вези са решавањем тог питања.

Он је у више наврата подсетио и на то да је Србија секуларна држава и да је одвојена од Цркве, да Црква има права на своје мишљење, али и да у својим ставовима не нуди никакво решење.

Танјуг