АЛАРМАНТНА УПОЗОРЕЊА МЕТЕОРОЛОГА: Чека нас ДРАМАТИЧАН почетак лета и тотална промена климе, а ЕВО ГДЕ ЋЕМО ИЋИ НА МОРЕ

Невреме са обилним падавинама, које је у протекла два дана беснело Београдом, појава је која се раније дешавала једном у деценији, а стручњаци упозоравају да ће због климатских промена олује и обилни пљускови све учесталије обележавати почетак лета.

невреме
Фото: Зорана Јевтић, Танјуг

Киша праћена градом и ветром прекјуче је на улицама престонице за само неколико сати створила бујице воде које су на муке ставиле не само учеснике у саобраћају већ и суграђане у чије је домове продрла вода.

Ветар је уништио цреп на појединим крововима, падале су тенде са тераса, дрвеће преко аутомобила, а над Врачаром се појавио и ковитлац ветра који је многе подсетио на торнадо.

Метеоролог Ђорђе Ђурић наводи за Курир да је у престоници за неколико сати пало преко 70 литара кише по квадратном метру.

Фото: Танјуг

– То је око 70 одсто количине падавина за читав јун. Да у целој Србији истовремено падне толико кише, била би катастрофа. Међутим, овде је реч о падавинама локалног карактера.

Узрок ових падавина су слабо струјање и ветар на висини, због чега се облаци нису померали или су се мало померали и на тај начин натапали исто подручје – наглашава Ђурић и додаје да су обилне падавине каректеристика наше климе за јун.

– Крај маја и почетак јуна увек нам доносе оно што називамо европски монсун, због тешких ситуација попут ове која је задесила Београд – каже Ђурић.

Фото: Танјуг

Ипак, да се клима разгоропађује показује и податак да је јуче у Београду за само шет сати пала дупло већа количина кише него у време поплава у Обреновцу пре само шест година. Тада је за 24 часа пало 107,9 литара кише по квадратном метру, а сада у Београду 70 литара за шест сати.

Метеоролог Недељко Тодоровић потврђује за Курир да је дошло до промена одређеног броја метеоролошких параметара.

– Клима нам је и даље умерено континентална, али има неких промена у температури и падавинама. Ова количина падавина јављала се једном у десет година – каже Тодоровић.

Горан Триван: У наредних 10 година на море ћемо ићи у Скандинавију – Горан Триван, министар заштите животне средине, говорио је још пре две године о драстичним променама климе и у Србији. – За пет година клима на северу Европе неће бити иста, а Балкан неће имати умерено континенталну климу, него медитеранску, тропску или суптропску, док ће Африка бити „спржена“. У Србији се то већ види у великим поплавама или великим сушама, постојању само два годишња доба… – изјавио је Триван.

Према прогнози РХМЗ, променљиво и нестабилно, са честом појавом кише, локалних пљускова и грмљавине, очекује нас до краја јуна, а затим следе право лето са тропским данима и ноћима и средњом температуром ваздуха до два степена изнад вишегодишњег просека.

Душан Стаменковић, Курир