АЛАРМАНТНА УПОЗОРЕЊА МЕТЕОРОЛОГА: Чека нас ДРАМАТИЧАН почетак лета и тотална промена климе, а ЕВО ГДЕ ЋЕМО ИЋИ НА МОРЕ

Невреме са обилним падавинама, које је у протекла два дана беснело Београдом, појава је која се раније дешавала једном у деценији, а стручњаци упозоравају да ће због климатских промена олује и обилни пљускови све учесталије обележавати почетак лета.

невреме
Фото: Зорана Јевтић, Танјуг

Киша праћена градом и ветром прекјуче је на улицама престонице за само неколико сати створила бујице воде које су на муке ставиле не само учеснике у саобраћају већ и суграђане у чије је домове продрла вода.

Ветар је уништио цреп на појединим крововима, падале су тенде са тераса, дрвеће преко аутомобила, а над Врачаром се појавио и ковитлац ветра који је многе подсетио на торнадо.

Метеоролог Ђорђе Ђурић наводи за Курир да је у престоници за неколико сати пало преко 70 литара кише по квадратном метру.

Фото: Танјуг

– То је око 70 одсто количине падавина за читав јун. Да у целој Србији истовремено падне толико кише, била би катастрофа. Међутим, овде је реч о падавинама локалног карактера.

Узрок ових падавина су слабо струјање и ветар на висини, због чега се облаци нису померали или су се мало померали и на тај начин натапали исто подручје – наглашава Ђурић и додаје да су обилне падавине каректеристика наше климе за јун.

– Крај маја и почетак јуна увек нам доносе оно што називамо европски монсун, због тешких ситуација попут ове која је задесила Београд – каже Ђурић.

Фото: Танјуг

Ипак, да се клима разгоропађује показује и податак да је јуче у Београду за само шет сати пала дупло већа количина кише него у време поплава у Обреновцу пре само шест година. Тада је за 24 часа пало 107,9 литара кише по квадратном метру, а сада у Београду 70 литара за шест сати.

Метеоролог Недељко Тодоровић потврђује за Курир да је дошло до промена одређеног броја метеоролошких параметара.

– Клима нам је и даље умерено континентална, али има неких промена у температури и падавинама. Ова количина падавина јављала се једном у десет година – каже Тодоровић.

Горан Триван: У наредних 10 година на море ћемо ићи у Скандинавију – Горан Триван, министар заштите животне средине, говорио је још пре две године о драстичним променама климе и у Србији. – За пет година клима на северу Европе неће бити иста, а Балкан неће имати умерено континенталну климу, него медитеранску, тропску или суптропску, док ће Африка бити „спржена“. У Србији се то већ види у великим поплавама или великим сушама, постојању само два годишња доба… – изјавио је Триван.

Према прогнози РХМЗ, променљиво и нестабилно, са честом појавом кише, локалних пљускова и грмљавине, очекује нас до краја јуна, а затим следе право лето са тропским данима и ноћима и средњом температуром ваздуха до два степена изнад вишегодишњег просека.

Душан Стаменковић, Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.