Застава „НЕМА ПРЕДАЈЕ“ и студентски протест – Коме смета застава Србије (ВИДЕО)

Постао је „чувен“, за свега неколико сати, видео запис са студентског протеста против исељавања студената из студентских домова на коме се виде и чују две девојке које негодују због подигнуте заставе „НЕМА ПРЕДАЈЕ“ Косова и Метохије.

нема предаје
Фото: Фејсбук

Наиме, чланови Студентског клуба Правног факултета, понели су са собом заставу на којој је приказана територија Косова и Метохије у бојама српске тробојке са натписом „НЕМА ПРЕДАЈЕ“ и све време је држали високо подигнуту, што је био само један декор целог протеста, на коме су студенти јасно поручили да су против срамне одлуке избацивања студената из студентских домова, практично у време испитног рока, а коју је најавио председник Републике Србије на РТС. Студенти су, практично након сат времена, блокирали улице Вождовца, Звездаре, Новог Београда, Палилуле и упутили се према Народној скупштини како би исказали снажан протест против те одлуке која је требала бити донета од стране Владе због Корона вируса, а од које се одустало након овог студентског бунта.

На том скупу, где су студенти гласно поручили „не дамо домове“, чуле су се и друге пароле, попут „Не дамо светиње, Не дамо Косово и Метохију, не дамо Србију, негодовања против одлуке власти“, а певало се „Ој Косово, Косово, Видовдан итд.“. То су биле поруке апсолутне већине присутних, а свега пар студената, што се види на горе поменутом снимку, се успротивило томе. Поставља се питање какве везе имају „студентски домови“, студентска питања са заставом „НЕМА ПРЕДАЈЕ“ Косова и Метохије и Видовданом?

Колегинице и колеге, баш синоћ, на протесту студенти и омладина су објаснили суштину идентитета и темеља на које се ослања српски народ, баш синоћ је показан тај чувени српски инат, пркос, за који смо толико пута помислили да је нестао. Зашто се пева о Косову и Метохији на протесту поводом неког обичног студентског питања? Зашто се храбримо Видовданом кад улазимо у неку „борбу“? Зашто је ово земља „храбрих витезова Милоша и Лазара“? Одговор је најједноставнији, и крије се у нама, у сваком од нас, а то је да у свакој борби, жељи за променом, ми погледамо у себе, дубоко, а оно што увек тамо пронађемо јесу КОСОВО и МЕТОХИЈА. Наш штит од неправде. Наша суштина. И не помишљајте то да нам одузмете. Не вређајте нас. Нећемо вам дозволити.

Аутор текста је Немања Вучковић, председник Студентког клуба Правног факултета