Преминуо испред ковид амбуланте, прекривен чаршавом и остављен на истом месту више сати, тужилаштво покренуло поступак

0

З. Ж. (63) у инвалидским колицима преминуо је јуче испред ковид амбуланте у Панчеву, а надлежни су га покрили белим чаршавом и оставили на истом месту неколико сати.

испред ковид амбуланте
Здравствена амбуланта Центар / Фото: Дом здравља Панчево

Како портал 013инфо.рс пише, према сведочењу Ђуре Влајића који је и направио снимке, овај мушкарац био је у колицима још око 14:30 часова на улици испред ковид амбуланте, а већ нешто после 16 часова на истом месту био је прекривен белим чаршавом.

„И даље сам у шоку. Нељудски је. Човек је када сам први пут пролазио био у тешком стању и очигледно на улици у тесној хладовини испред ковид амбуланте чекао је на свој ред да му се укаже помоћ. Са неком маском на лицу. Када сам други пут прошао, око сат и по времена касније био је на истом месту. Али сада на сунцу, преминуо. Исто у колицима само главе прекривене белим чаршавом“, прича за панчевачки портал Влајић, аутор снимака и радник Секретаријата за инспекцијске послове градске управе Панчево.

Влајић каже да је црвени комби који се налазио у близини преминулог човека био јасно обележен да припада Дому за лица ометена у развој „Срце у јабуци“.

„Рекао сам тим људима који су се појавили у скафандерима да су човека у таквом стању држали на сунцу, само колико сам ја видео и снимио, од 14:37х. Када су ми рекли да је преминуо питао сам а што га не склоне, што га држе на сунцу и летњих 35 степени на улици. Само су ми одговорили како чекају инспекцију и да дође на лице места. Па каква инспекција, ако смо људи морамо да бринемо о људима, и о преминулом и о људима који пролазе улицом“, прича Влајић.

Како пише 013инфо, ковид амбуланта већ неколико месеци ради у старој згради у Змај Јовиној, а однедавно је поново отворена 24 сата. Пацијенти чекају у омањем дворишту, уз некадашње гараже Хитне помоћи, без обзира на временске (не)прилике.

Више јавно тужилаштво у Панчеву саопштило је да је особа која је преминула у среду, 23. јула у поподневним часовима испред ковид амбуланте Дома здравља Панчево, З. Ж рођен 1957. године са последњим пребивалиштем у Дому за лица ометена у менталном развоју „Срце у јабуци“.

Како је за 013инфо речено у тужилаштву, он је преминуо испред ковид амбуланте пошто је довезен из Дома чији је корисник био.

Фото: Screenshot

У оквиру предистражног поступка Тужилаштво је наредило да полиција прикупи обавештења од свих одговорних лица Дома „Срце у јабуци“ која су учествовала у овом догађају.

Из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за Инсајдер је речено да је корисник по налогу лекара одвезен у ковид амбуланту како би се обавило снимање плућа, а затим у Дом здравља ради анализе крви, те је после тога поново враћен у ковид амбуланту ради добијања резултата.

„Нажалост, преминуо је испред ковид амбуланте. С обзиром на то да је преминуо на јавном месту било је неопходно сачекати полицију и Хитну помоћ, како би констатовали смрт“, саопштено је из Министарства.

Покрајински секретаријат за здравство саопштио је јуче да је вирус корона потврђен код три корисника овог Дома, а да епидемиолози ЗЗЈЗ Панчево у установи раде епидемиолошку процену и по потреби узоркују кориснике и запослене.

013инфо / Инсајдер

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.