Лајчак: „Експерти“ Ђурић и Хисени данас у Бриселу потврђују прошлонедељни договор „лидера“

БРИСЕЛ – Билатерални сусрети специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са делегацијама Србије и Косова одржани су засебно у Бриселу, после чега следи заједнички састанак у 14 часова, преноси Радио Слободна Европа.

дијалог београда и приштине
Марко Ђурић и Мирослав Лајчак / Фото Твитер

Лајчак је на свом Твитер налогу објавио да се настављају политички разговори на експертском нивоу и да је са задовољством примио преговараче обе стране, Марка Ђурића као представника Србије и Скендера Хисенија, недавно именованог косовског координатора за дијалог.

У Бриселу се одржава први сусрет на експертском нивоу у оквиру политичког дијалога о нормализацији односа између Србије и Косова, заказан приликом прве рунде у обновљеним преговорима која је одржана 16. јула уз присуство председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Авдулаха Хотија.

Портпарол ЕУ за спољну политику и безбедносну политику Набила Масрали потврдила је да је сусрет резултат пристанка лидера Косова и Србије да се настави са интензивним радом на експертском нивоу већ ове недеље.

“Косово и Србија су позвани да пошаљу своје експерте да наставе да расправљају о питањима око којих је већ разговарано на нивоу лидера прошлог четвртка. Не бисмо делили даље информације о састанку на нивоу стручњака”, навела је Масрали за РСЕ.

Дијалог је обновљен после 20 месеци застоја када су председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти одржали први сусрет у видео-формату, 12. јула, како би обележили званичну обнову преговора, док су се обојица физички састали у европској престоници 16. јула, када су разговарали о несталим лицима и економским питањима.

После састанка специјални представник ЕУ за дијалог, Мирослав Лајчак најавио је да ће екипе на експертском нивоу ове недеље наставити разговоре у Бриселу, а да ће се лидери поново састати почетком септембра.

EWB