Од 14. децембра и Север Косова постаје део Електропривреде Велике Албаније.

Од 14. децембра КОСТТ преузма управљање над електроснабдевањем на Северу Косова. Званичним документом је предвиђено да са овим датумом престане размена електричне енергије између ЈП ЕПС-а и КОСТТ-а која је постојала до сада ради потреба снабдевања потрошача на Северу.

север косова
Фото: KoSSev

Другим речима, КОСТТ ће од овог датума – 14. децембра, функционисати самостално од српског оператора преносног система Електромрежа Србије (ЕМС). Поред независности, КОСТТ-у је, још према ранијем споразуму, одобрено и да делује као регулаторна зона у оквиру косовско-албанског регулаторног блока, пише Коссев.

Вучић о споразуму: Против споразума одобреног летос, говорио је и претходно у априлу председник Александар Вучић, најављујући и арбитражу уколико се то буде догодило. „Упозоравам их на противправност њихових одлука. Жалићемо се на свим местима. Тражићемо најпре привремене мере у року од 14 дана, и када донесу одлуку, ми је нећемо примењивати. Кад хоћете да правите такву врсту енергетског хаоса, имаћете одговор Србије јер нећемо да згазите нашу земљу и наш народ као што сте замислили. Ни наш народ на Северу Косова, ни наш народ у целини, ни нашу земљу,“ рекао је Вучић тада, а након првог изгласавања ове одлуке у ЕНТСО-Е, додајући и да „моли“ да не покушавају физички да преузму Валач.

Још увек без лиценце за Електросевер

У вези са надлежностима за електроснабдевање на Северу, друго кључно питање јесте регистрација и лиценцирање ћерке фирме „Електросевер“.

Иако је лиценцирање компаније Електросевер при косовском Регулаторном уреду за енергију (РУЕ) најављено договором од летос, уз предвиђени рок од 30 дана, то се још увек није догодило.

Један од главних камена спотицања између Београда и Приштине још од потписивања споразума о енергетици 2015. је њихово различито тумачење улоге коју треба да игра управо Електросевер. Тиче се конкретно дела споразума којим је предвиђено да ће ново предузеће вршити и одређене улоге дистрибуције, поред снабдевања. Српска страна инсистира на томе да Електросевер обавља услуге снабдевања и дистрибуције, док Приштина то не дозвољава, наводећи да нова компанија може да се бави само услугама снабдевања, фактурисања и наплате.

Тренутно, према информацијама до којих је такође дошао КоССев, из извора блиском Електрокосмету, у РУЕ је више пута подношен захтев за проширење делатности и на услуге дистрибуције. Такође, Електросевер одбија да поднесе захтев за лиценцу само за снабдевање.

Не само што Електросевер још увек није добио лиценцу, него то не утиче на могућност КОСТТ-а да преузме пуну контролу над системом и инфраструктуром на Северу, јер је, како КоССев даље сазнаје, радницима у главној трафо станици у Валачу, наводно још пре више од месец дана затражено да се изјасне „чији су радници“ – КЕДС-ови или ЕМС-ови.

Уколико Електросевер не добије лиценцу за снабдевање, снабдевач ће аутоматски бити КЕСКО.

У таквом сценарију, и наплату електричне енергије, преузима КЕСКО, а оцене експерата су да није реално да ће се она одвијати ретроактивно.

 

Покрет Ослобођење: Електромрежа Србије обавестила је запослене да од 14. децембра предаје косовском предузећу КОСТТ надлежност за снабдевање севера Косова и Метохије електричном енергијом. Од тога дана приштинске власти ће преузети трафо центар високог напона „Валач“, који је до тада служио снабдевању севера Косова енергијом из централне Србије. Контакт са домаћинствима и потрошачима од сада ће преузети приштинско предузеће. Тако је Александар Вучић укинуо још један део српске државности на Косову. После Бриселског споразума, успостављања царина између Косова и Србије, давања телекомуникација, међународног признања и других уступака Вашингтонским споразумом, сада је цео електродистрибутивни систем предат Приштини. Покрет Ослобођење најоштрије осуђује овај акт издаје српских интереса на Косову и Метохији! Предузеће КОСТТ је иначе део обједињеног преносног система Албаније и Косова, што значи да је Вучић електромрежу и српске кориснике ефективно предао Електропривреди Велике Албаније. Запослени ће моћи да траже пријем у радни однос код новог приштинског предузећа, или ће затражити посао негде другде у оквиру предузећа ЕМС – што практично значи још једно исељење Срба са Косова. Ко одбије ове опције, изгубиће посао. На овај начин Вучић и његов режим настављају срамну трговину Косовом и Србима на Косову као на пијаци. Искористили су заокупљеност ванредном ситуацијом због корона вируса да распродају још један елемент српске државности. Заузврат нису добили ништа, осим приватних повластица за себе и своје сараднике.

Портпароли без сазнања

Потврду ових сазнања о 14. децембру као датуму за почетак самосталног рада КОСТТ-а на Северу Косова, КоССев до објављивања ове вести није успео да добије од званичних портпарола ни на косовској, ни на српској страни. Из српског Министарства рударства и енергетике, као и из КОСТТ-а, инсистирали су на томе да им се захтев за информације достави писаним путем што смо и учинили. Портпаролка косовске владе, Антигона Баџаку није имала никаква сазнања у вези са тим, пише КоССев.

Како је рекла ипак, КОСТТ као „независно тело одговара Скупштини, а не влади“.

Ни портпарол министарства за економски развој, заштиту животне средине и енергетику, Уран Хаџа (Хаxха), није имао сазнања о овом питању, обећавши да ће нам у међувремену доставити одговор, када буде имао више информација, тврди портал.

С друге стране, КоССев је из извора блиских тзв. влади Косова сазнао да је пре примене било каквог договора овог типа, неопходно „урадити припремне радње“, које укључују и, како нам је извор казао, састанке са градским властима. Није желео ни да лицитира са могућим датумом примене споразума али је навео да ће до ње свакако доћи, наводи се на крају текста.

Извор: Коссев / Покретослобођење.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.