БИЗНИС ТОМЕ НИКОЛИЋА: У градњу рафинерије убацио фирму која има капитал од 50.000 динара и старог играча у пословима са нафтом

Бивши председник Србије Томислав Николић на корак је од почетка реализације вишемилионског посла. Захваљујући познанствима које је стекао као државни функционер сада са својим партнерима поново покреће изградњу рафинерије нафте у Смедереву. А за овај уносни пројекат ангажована је фирма чији је укупни пријављени новчани капитал за десет година постојања свега 50 хиљада динара.

томислав николић
Фото: Н. Раус, РАС Србија

Да се упорност исплати, а из посла са нафтом не излази лако, још једном се показало на примеру наводног пројекта за изградњу рафинерије. Реализација ове инвестиције, кажу, вредне чак 2.6 милијарди долалара, за коју у држави готово нико не зна, па ни влада нити ресорно министарство, требало би да почне у априлу. У пројекат ће, како је планирано, бити укључени исти људи који су десетак година раније рафинерију покушали да изграде на том месту.

У новом покушају имају и нове „чуваре леђа“ – Томислава Николића и његов Национални савет за координацију сарадње са Русијом и Кином и „кинсеке инвеститоре“, за које такође нико не зна ко су.

Међутим, како Блиц названично сазнаје, непознати кинески инвеститори заинтересовани за изградњу рафинерије позвали су у помоћ познате и добро уигране људе, који су на овим пословим били ангажовани и у претходним покушајима изградње фабрике нафте у Смедереву.

Стари људи на новом пројекту

Један од њих је Радомир Радивојевић, јавности познатији као некадашњи заменик директора компаније „Комико оил„, ћерке фирме америчког конзорцијума „Комико оверсиз„, који је 2009. године био једини понуђач за изградњу рафинерије. Радивојевић је тада био један од кључних људи у овом пројекту и на њему је био ангажован више од пет година.

Радомир Радивојевић / Фото: Screenshot

Иако је први покушај градње пропао, а иза њега су стајали Американци, кинески инвеститори су, како Блиц сазнаје, уз помоћ некадашњег председника Србије, Радивојевића поново ангажовали. Овога пута, као директора Друштва за трговину и услуге „Орс Оил Газ д.о.о“.

И у овој новој причи о рафинерији у Смедереву такође се помињу Американци, али као произвођачи опереме (са Немцима) за постројење које треба да производи гориво Евро 6 квалитета.

Томи рафинерија посебно важна

У преговоре са Радивојевићевом фирмом Томислав Николић, коме је изградња рафинерије у Смедереву по свему судећи посебно значајна, кренуо је непосредно после ступања на дужност председника Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином.

Крајем 2018. године из Савета је издато саопштење да је председник овог тела разговарао са представницима компаније „Орс Оил Газ д.о.о“, и конзорцијумом фирми „Ихлас Холдинг А.С“ из Турске, „Absalut Ecology“ и Епотос из Русије о новим инвестицијама. Компаније су тада представиле пословања и истакле заинтересованост да у својим доменима подрже пројекат рафинерије нафте у Смедереву.

Из Николићевог савета недавно је најављено да би рафинерија требало да буде изграђена на месту где је десетак година раније била планирана њена изградња. У априлу почиње реализација пројекта вредног 2.6 милијарди долара.

Фото: Агенција за привредне регистре Screenshot

Фирма са 50 хиљада динара капитала укључена у пројекат вредан 2.6 милијарди?

Један од учесника у реализацији, Радивојевићев „Орс Оил Газ д.о.о“ у Агенцији за привредне регистре уписан је као друштво са ограниченом одговорношћу, чија је делатност производња деривата нафте.

Фото: Небојша Раус, РАС Србија

Занимљиво је да је ова фирма у регистар уписана још 2008. године, док је Радомир Радивојевић био заменик директора „Комико оила“, а да јој је за више од десет година пословања укупан пријављени новчани капитал свега нешто више од 50 хиљада динара.

Новчани капитал је, према евиденцији Агенције за привредне регистре, уписиван свега два пута, 2008. када је фирма основана на њен рачун уплаћено је око 20 хиљада динара и непосредно пошто је из Николићевог савета саопштено да се са овом компанијом преговара о изградњи рафинерије, крајем 2018. године, око 30 хиљада динара.

Априла 2020. године ова фирма мења свој оснивачки акт и региструје се као друштво за трговину и услуге.

Фото: Агенција за привредне регистре Screenshot

Већ виђено

Радивојевић је као заменик директора „Комико Оила“ изградњом рафинерије нафте у Смедереву почео да се бави још 2008. године. Тада је конзорцијум који је заступао био једини понуђач и са Смедеревом је потписао меморандум о разумевању за градњу рафинерије нафте.

Вредност планиране инвестиције била је око 250 милиона долара. За закуп грађевинског земљишта у индустријској зони Смедерева „Комико оил“ је понудио 4,25 милиона долара, а са компанијом „Транснафта“ потписао је меморандум за изградњу крака гасовода од Панчева до Смедерева вредности 15 милиона долара.

– Изградња рафинерије у Смедереву најбитнија је економска вест у последњих десет година. Страни медији већ коментаришу да ако дође до те инвестиције, да ће то бити највећа инвестиција у Европи. Планирано је да у рафинерији нафте у Смедереву буде, по завршетку њене изградње запослено око 700 људи, а на самој изградњи рафинерије радиће око две хиљаде радника – рекао је Радивојевић приликом потписивања меморандума и додао да ће рафинерија бити оријентисани ка извозу, као и ка снабдевању домаћег тржишта нафтним дериватима.

Фото: Ненад Павловић, РАС Србија

Успон и пад „највеће инвестиције у Европи“

Од најаве „највеће инвестиције у Европи“ после неколико година дошло се до тужбе Града Смедерева због неплаћања закупнине за 113 хектара земљишта поред Дунава, после чега је уговор аутоматски раскинут фебруара 2013. године.

Из Николићевог кабинета сада стижу слична обећања и најављује се још већа вредност инвестиције, а хоће ли се и овај покушај изградње рафинерије завршити као и претходни у коме је Радивојевић био учесник, остаје да видимо.

А како је кренуло и с обзиром на чињеницу да у Министарству енергетике, којим руководи Зорана Михајловић, кажу да нису учествовали у разговорима у вези са изградњом рафинерије, те да нису ни упознати са детаљима потенцијалног пројекта Николић, чини се, нема много разлога за оптимизам.

Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.